(SIDE2): Billig designerdop er så farlig at du kan dø av det første gang du prøver det.

En pose med syntetisk cannabis som ofte kalles for «spice» kan nemlig inneholde hva som helst. Og det inneholder mest sannsynlig ikke det som står på pakken.

Null kontroll
- Du har ingen kontroll med pakken du kjøper. En pakke kan også inneholde flere ulike stoffer og selv om det står hva den inneholder, har du ingen garantier for at dette stemmer, sier overlege Merete Vevelstad i Folkehelseinstituttet til Side2.

Som regel stemmer det ikke. Stoffene kan være produsert på et slags hjemmelaboratorium, i en kjeller eller i en garasje og går under navn som Badesalt, Spice, Snow, Blue silk.

Hun holder et foredrag for ungdom i forbindelse med Folkehelsedagene og de som hører på er 14-15 åringer. Det viser seg at hele 40 prosent av ungdommene i salen har hørt om de ulike designerdopene «spice» «badesalt» «røkelse» og katinoner.

- Stor bekymring
Til nå har europeiske myndigheter registrert nær 240 slike produkter og det utvikles stadig nye varianter, ifølge Statens institutt for rusmiddelforskning.

Vevelstad er bekymret fordi markedet er så uoversiktlig.

- Vi har ingen forutsetninger for å være i forkant her fordi stoffene forandrer seg hele tiden. Og de selges over internett for slikk og ingenting. Det som gjør det ekstremt farlig er ikke bare de utrolig farlige stoffene og deres virkning, men også kombinasjonen av det du kan få i en pose, hvordan dette er fremstilt og hvilken virkning man kan få sammen med annen rus, som alkohol. I tillegg reagerer man ulikt på stoffene. Noen er genetisk disponert for å få en forsterket rus, noe som kan være ekstremt farlig.

Eksplosjon
- Vi er ekstremt bekymret for det uoversiktlige dopmarkedet og i Norge ligger vi på verdenstoppen i antall dødsfall av for eksempel PMMA (p-metoksy-metamfetaner). Dette er ecstasylignende stoffer eller designeramfetaminer som ofte selges som ecstasy eller amfetamin, men har en mye sterkere ruseffekt.

Fra 2002 til 2013 har hele 29 mennesker dødd av dette stoffet i Norge.

- De siste 5 årene har vi sett en eksplosjon av nye stoffer.

Forgiftninger, dødsfall, psykoser, hjertestans, koma, krampeanfall og pustevansker er noe av det som kan skje med deg dersom du får i deg stoffene.

Syntetisk dop gir en kraftigere rus, bivirkningene er kraftigere, de er vanskelige å dosere, og fullstendig uforutsigbare. Både når det gjelder virkningen av stoffet og innholdet.

Ifølge Vevelstad er mengden stoffer som florerer urovekkende høyt. Det er cannabislignende og sentralstimulerende stoffer som for eksempel ecstasy som dominerer.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Flaks eller uflaks
- Du vet ikke hva du får i deg, for denne bransjen er på ingen måte som et apotek eller et vinmonopol. Og selv om du skulle være «heldig» med innholdet i pakken så betyr ikke det at du har like mye flaks neste gang. Da kan du få noe som gir deg en ekstrem forgiftning.

Folkehelseinstituttet har ikke oversikt over i hvilken utstrekning eller hvor i landet designerdop brukes, men det gjøres beslag over hele landet.

- Vi har rett og slett en ekstremt utrygg situasjon, sier Vevelstad.

FAKTA OM DESIGNERDOP

«Designerdop» eller «legal highs» er syntetisk framstilte stoffer som ligner på kjent narkotika, hvor produsentene gjør små endringer i stoffenes kjemiske struktur for å omgå den eksisterende narkotikalovgivningen. Rusmidlene gir ofte kraftig ruseffekt og er svært avhengighetsskapende.

De syntetiske cannabinoidene har effekter som ligner på effektene av cannabis (hasj), mens effektene av de syntetiske katinonene minner om virkningen av khat. Samlet står disse to gruppene for 2/3 av alle nye stoffer som de siste årene har blitt rapportert til EMCDDA (EUs overvåkingsorgan av narkotikasituasjonen i Europa).

Syntetiske cannabinoider og katinoner er svært potente rusmidler, og det foreligger flere publiserte studier på alvorlige forgiftninger og dødsfall knyttet til disse stoffene. Når det gjelder utbredelse og bruk, er dokumentasjonen imidlertid mer sparsom. Den nye artikkelen fra FHI og SIRUS er basert på en systematisk gjennomgang av studier som har vurdert markedet for og utbredelsen av syntetiske cannabinoider og katinoner. Artikkelen tar også for seg farmakologiske, sosiologiske og epidemiologiske aspekter ved disse to gruppene av nye syntetiske stoffer.

(Kilde: FHI.NO)

.