Gå til sidens hovedinnhold

Spis fiber mot kreft

Og det er erter, bønner og linser som inneholder de «riktige» fibrene

(SIDE2): En gjennomgang av 25 vitenskapelige studier viser at et høyt inntak av fiberrike kornprodukter reduserer risikoen for å bli rammet av kreft i tykktarmen.

Denne artikkelen er levert av Helsenett

Tidligere studier har ikke gitt entydige resultater. Forskerne har nå valgt ut de undersøkelsene som har vært gjennomført med de beste vitenskapelige metodene og slått sammen resultatene fra disse. En slik sammenslåing av data kalles en metaanalyse og gjør at man kan trekke sikrere konklusjoner.

Les andre saker fra Helsenett. no her:

Barn som spiser lite
Frossent eller fersk?
Få mer energi

Ti gram om dagen
Analysen viser seg at et inntak på 10 gram fiber pr. dag reduserer risikoen for å få tykktarmskreft med inntil 10 prosent. Størst beskyttelse oppnår man hvis kostholdet inneholder fiber fra belgfrukter (erter, bønner og linser) og kornprodukter.

- Ikke lett med lavkarbo
- Det har vært mye oppmerksomhet rundt lavkarbokost i mediene i det siste. Med et kosthold rikt på proteiner og fett er det vanskeligere å ha et høyt inntak av fiber. Denne metaanalysen minner om at et fiberrikt kosthold er gunstig for helsen - spesielt gjelder dette fiber fra kornprodukter, sier professor Anette Hjartåker ved Avdeling for ernæringsvitenskap, Universitetet i Oslo til Tidsskrift for Den norske legeforening.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken