Gå til sidens hovedinnhold

- Fikk 2 kroner timen

Flisleggeren jobbet for knapper og glansbilder.

Tidligere denne uke avslørte NA24 at en polsk maler fikk 10 kroner timen på papiret, men i virkeligheten tjente langt mer. Etter dette har NA24 mottatt en strøm av tips.

NA24 - din næringslivsavis

Tom Soltvedt fra Fellesforbundet som er regionalt verneombud for Rogaland forteller at de har sett kontrakter med timebetaling helt ned i 2 kroner.

Les også: 10 kroner timen - se kontrakten

2 kroner i timen
- Etter at Arbeidstilsynet og regionens verneombud var på et rutinebesøk ved en byggeplass i Sand i Suldal, avdekket de at en polsk flislegger fikk 1800 kroner for tre måneders arbeid. Det tilsvarer rundt 2 kroner i timen om man jobber normale arbeidsuker, sier Tom Soltvedt til NA24.

Kontrakten ble avdekket i juni 2005. Selv om dette er en stund siden, tror Soltvedt fortsatt at slike kontrakter kan forekomme. Han mener imidlertid at omfanget er mindre nå, etter at det ble innført minstelønn og Arbeidstilsynet fikk utvidede fullmakter ved årsskiftet.

Flere kontrakter
Soltvedt forklarer at det finnes eksempler der det har vært benyttet flere kontrakter for å villede polske og norske skattemyndigheter uten at han kan si at det var tilfellet i denne saken.

- Det hender at de opererer med tre kontrakter. En til norske og en annen til polske myndigheter. I tillegg brukes det en annen kontrakt mellom ansatt og arbeidsgiver. Dette er uten tvil fordi de ønsker å villede skattemyndighetene, sier Soltvedt.

Tore Helge Langfelt ved Sentralskattekontoret for utenlandssaker bekrefter at kontrakttriksing er et problem som eksisterer, men at det er svært vanskelig å avdekke.

- I dag er det stort sett egne kontroller og tips som kan få frem slike saker, sier Langfelt til NA24.

Han forklarer at det i løpet av våren vil bli opprettet kontakt med polske skattemyndigheter for å se hvordan dette problemet skal løses.

- Vi ser på muligheter rundt et samarbeid hvor det skal gå automatikk i utveksle informasjon som vi selv ikke bruker i vår skattelegning av polske arbeidstakere, sier han.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021