Gå til sidens hovedinnhold

Fikk knallblå hummer i årets første trekk

Kjell Bjørn Karlsen fra Risør hevet øyenbrynene mer enn vanlig da han trakk sine to første teiner under årets hummerfiske.

For i den ene teina lå det en hummer som var blå over det hele, skriver Aust Agder Blad.

Dette er ikke første gangen Karlsen har sett blå hummer, men ikke så klar i fargen som den han selv trakk opp fra havet utenfor Risør.

- Jeg har aldri fått blå hummer selv, men har sett de. Da har de som regel hatt blå flekker. Denne er jo assurblå over det hele, sier hummerfiskeren.

I kjent stil har han ingen planer om å røpe hvor han tok den, men han har en tanke på hva han ønsker å gjøre med den blå fangsten.

- Den er så spesiell at jeg vil spørre Risør Akvarium om de vil ha den, sier han, vel vitende om at det koster ham et lite delikatessemåltid å være generøs.

Genetisk og maten

Forklaringen på hvorfor det som kalles havets sorte kardinal nå framstår i blå drakt, mener man å vite litt om.

- Det er trolig en kombinasjon av genetikk og kosthold. Det er nok ikke så sjeldent som man skulle tro at en hummer er blå, sier Tore Barstad ved Risør Akvarium.

Nettopp denne er imidlertid så blå at de likevel har en interesse i å få den til akvariet.

- Vi har trukket tre blå hummer under årets prøvefiske i hummerreservatet, men de har vi ikke lov å ta inn i akvariet. Derfor er vi interessert i denne hummeren, sier Kaare Rugtveit.

Flere farger

Det er i et område av reservatet at Rugtveit har fått blå hummer i teinene, noe han mener styrker troen på at kostholdet kan være en viktig faktor.

- Det kan virke som det er en spesiell plass de vokser på.

Han kjenner også til hummer i andre farger enn den vanlige sorte.

- Det går en i reservatet som ser halvveis kokt ut. Den er oransje med sorte prikker, så det er nok noen genefeil ute og går. Og jeg skjønner godt at folk reagerer når de får en hummer så knallblå som den Kjell Bjørn fikk. Noen tror at det er amerikansk hummer når de skiller seg ut i fargen, men de blå er ikke amerikansk hummer, sier Rugtveit.

Tro på årets sesong

Kjell Bjørn Karlsen har troen på at årets hummerfiske blir av det gode slaget. For selv om han bare har trukket to teiner så langt, ser det lovende ut.

- I de to teinene fikk jeg tre hummer. Disse sto innaskjærs, og nå skal jeg ut å trekke teinene jeg har ute på sjøen. Det er alltid de første dagene som er best, og det kommer ikke til å fortsette sånn, men dette ser lovende ut, sier han, og får støtte av Kaare Rugtveit.

- Vi så under prøvefiske at vi fikk mange hummer i teinene når været var riktig. På den beste dagen trakk vi 29 hummer på ti teiner. Så med litt værskifte nå tror også jeg at hummerfisket blir bra, sier Rugtveit.

Les flere saker i Aust Agder Blad

Reklame

Nå: Stort ryddesalg i Nettavisens nettbutikk

Kommentarer til denne saken