Gå til sidens hovedinnhold

Fikk ned sykefravær – sparte ti millioner

I fjor ble sykefraværet til 90 gravide ansatte i Porsgrunn kommune redusert fra et gjennomsnitt på 11 uker til 2,5.

(TA.no:) Et prosjekt med jordmoroppfølging rettet mot både ansatte og ledere, sparte kommunen for nesten ti millioner kroner. Prosjektet «Økt nærvær for gravide i Porsgrunn kommune» ble startet 2011, og er et samarbeid mellom Porsgrunn kommune og NAV Arbeidslivssenter Telemark. Målet var å minske sykefraværet blant gravide fra gjennomsnittet på 11 uker, til åtte uker.

I en 30 prosent stilling klarte jordmor Mona Rognlien Troøyen i fjor å redusere sykefraværet med ytterlige 5,5 uker, slik at fraværet endte på kun 2,5 uker i snitt. Basert på en modell fra SINTEF der sykefraværet medfører en kostnad på 13.000 kroner uka, har kommunen regnet seg fram til at 9.945.000 kroner er spart på de resterende 8,5 ukene de 90 gravide møter på jobb.– De fleste gravide ønsker å være i jobb. Man er ikke syk når man er gravid, men det er en unntakstilstand i kroppen. Å være frisk gravid er ikke det samme som å være «ikke-gravid», påpeker Mona Rognlien Troøyen.

Finne løsninger
I løpet av svangerskapet gjennomfører jordmora tre obligatoriske møter med den gravide ansatte og nærmeste leder. Samtalene skal bidra til å finne løsninger på tilrettelegging for den ansatte, slik at hun kan stå lengst mulig i jobb mens hun er gravid.

– Det viktigste er den ansattes forhold til egen leder. Det er ti uker mellom hver samtale, og de to må ha en god kommunikasjon. Den gravide må tørre å si ifra til sin leder hvis det er noe, slik at vi unngår sykemelding, sier Rognlien Troøyen til TA.

Hun møter forskjellige utfordringer på ulike arbeidsplasser i kommunen. Mens det noen steder er tunge fysiske løft den gravide må spares for, må gravide ansatte med kontorjobb «beordres» til daglige spaserturer.

Regnet med fravær
Vernepleier Åshild Ljosland på Frednes sykehjem var en av de første gravide i prosjektet. Som mange andre gravide, slet hun med å få nok søvn. Et av tiltakene for henne, var å ta flere korte pauser i løpet av dagen.

– Jeg fikk en stressless på vaktrommet og beordring om å ta ti minutters pause, sier Ljosland.Da hun ble gravid, fikk den blivende moren høre at hun sikkert kom til å bli sykemeldt på grunn av den fysisk tunge jobben. I stedet ble hun værende i jobb til siste uke før fødselen, og valgte også å komme tilbake til jobb før permisjonen var over.

Kulturendring
Lene Ivanova er avdelingsleder der Ljosland jobber. Hun sier at den største ringvirkningen av prosjektet, er at den har endret holdningen om at graviditet og arbeid på sykehjem ikke er forenlig.

– At den gravide fortsatt kommer på jobb sikrer en kontinuitet i kompetansen, og har derfor en stor innvirkning på tjenestene våre, sier Ivanova. Hun forklarer at prosjektet på den måten har blitt et forbilde med tanke på annen type sykefravær blant ansatte:

– Prosjektet har sprengt noen grenser og påvirket det psykososiale arbeidsmiljøet på huset. Vi tenker tilrettelegging på en helt ny måte, sier Ivanova. Mona Rognlien Troøyen merker også kulturendringen fra de første samtalene hun hadde, til de hun leder nå.

– I begynnelsen av prosjektet var folk allerede sykmeldte da vi startet samtalene, men det er sjeldnere nå. Jeg opplever at lederne er blitt mye flinkere til å tenke tilrettelegging, sier hun.

Denne saken er levert av Telemarksavisa

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken