Gå til sidens hovedinnhold

Fikset årets «deal»

Regnværet i finansmarkedene stopper ikke «dealmakeren» Mads H. Syversen i Arctic Securities.

Fredag kom meldingen om at Norwegian Property er i ferd med å selge hotellporteføljen i selskapet for 11,2 milliarder kroner.

NA24 – din næringslivsavis

Etter det NA24 erfarer skal det være meglerhuset Arctic Securities som har stått bak den spektakulære handelen. Meglerhuset, som ble startet av blant annet Mads H. Syversen og Petter Bakken i fjor sommer, har dermed klart å få fart på det meget rolige markedet for næringseiendom.

Største handel
Handelen, dersom intensjonsavtalen blir gjennomført, vil være den største i næringseiendomsmarkedet siden Norwegian Property gjennomførte kjøpet av hotellselskapet Norgani i fjor høst.

Dette skjer også i et marked som har vært sterkt preget av frykt. De fleste som følger markedet har forventet et meget stille marked i andre kvartal der de fleste aktørene har vært svært usikre på utviklingen videre.

Syversen og Bakken er sett på som de beste dealmakerne i bransjen, noe de også viste når de greide kunststykket med å hente inn 100 millioner kroner i en rettet emisjon til Tandberg Data, som var på randen av konkurs, og det i et aksjemarked som var alt annet enn rolig.

Konsolidering
Norgani ble satt på børs av Syversen og Bakkens gamle arbeidsgiver, meglerhuset SEB Enskilda. Det var også dette meglerhuset, under regien til corporate-medarbeider Bård Bjølgerud, som var fødselshjelperne til Norwegian Property. Tanken bak var å samle en bred eiendomsportefølje, belåne godt og plassere det på børs for å tilfredsstille investorenes appetitt på næringseiendom.

Mens Norwegian Property var et rendyrket selskap for kontoreiendom i de virkelige indrefiletene, var Norgani en samling av hotelleiendommer, som blant annet hotellkonge Petter Stordalen solgte noen av sine eiendommer til.

Stor utvanning
I fjor høst kom imidlertid Norgani i spill, og selskapet ble kjøpt opp av Oslo Property, et selskap satt opp av blant annet det svenske private equity-fondet EQT. Disse solgte imidlertid porteføljen videre til Norwegian Property, med oppgjør i sommer. Enten skulle Norwegian Property betale i kontanter eller så skulle de utstede aksjer med en liten rabatt til selgerne, som er det svenske investeringsselskapet.

Så raser kursen i Norwegian Property. Kredittproblemene i USA gjør at bankene er alt annet en glad i å låne ut penger. Kursen i Norwegian Property har vært helt nede i 40 kroner aksjen, fra i fjor sommer å være notert på over 90 kroner aksjen. Når oppgjøret for Norgani-aksjene skulle gjøres ville det medført at de gamle eierne av Norgani ville fått 25 prosent av aksjene i selskapet.

I pressemeldingen fra Norwegian Property melder selskapets adm. direktør at transaksjonen vil føre til at selskapet vil sitte med nærmere en milliard kroner i kontanter – etter å ha betalt ut utbytte til eierne.

Løser utfordringer
- Denne transaksjonen løser alle de kortsiktige finansielle utfordringene til Norwegian Property. I tillegg vil kapitalgevinsten og frigjøring av kontanter skape en større finansiell muskel i et market med mange gode investeringsmuligheter, sier administrerende direktør Petter Jansen i en pressemelding.

Det har ikke lykkes NA24 å opprette kontakt med Jansen fredag morgen. Mads Syversen i Arctic Securities vil ikke gi noen kommentarer.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping