Gå til sidens hovedinnhold

Taper filmbransjen på pirater?

Filmbransjen hevder milliardtap, men setter nye rekorder.

Både film- og musikkindustrien er viden kjente for å komme med heftige påstander om hvor mye de taper på nettbasert fildeling. En av de mer kjente utsagnene er at filmindustrien taper 6 milliarder dollar i året grunnet pirat piratkopiering.

Oppblåste pirattall og rekordomsetning
I januar måtte derimot den amerikanske filmbransjen (MPAA) gå ut og innrømme at tallene fra selskapet som hadde utarbeidet rapporten, LEK, var betydelig oppblåst.

Når MPAA i mars så gikk ut og fortalte at omsetningen i filmbransjen satt nye rekorder, både i USA og internasjonalt, bestemte de seg for å ta en titt på omsetningstallene fra bransjen. De har å lansert de foreløpige fundene fra det som kan være den første åpne studien av hvordan piratkopiering påvirker filmindustrien.

Ville undersøke selv
- Jeg var lei av å se disse påstandene i alle pressemeldingene, når jeg visste at det ikke fantes noen beviser bak påstandene. De kunne ha sagt at de tapte 20 milliarder dollar i året, hvis de trodde de kunne kommet unna med det, forteller det amerikanske piratpartiets leder Andrew Norton til TorrentFreak.

- Det triste er at vi har media og politikere som siterer disse tallene som fakta, selv om ingen har verifisert påstandene. Hvis jeg hadde sagt at jeg kunne omdanne bly til gull, så ville jeg blitt bombardert med krav om å bevise det. De omdannet luft til seks milliarder dollar, og tilsynelatende smarte personer aksepterte det uten et spørsmål, sier han.

Har sett på bransjens egne tall
Piratpartiet har derfor tatt en titt på MPAAs salgstall fra 1996 og frem til 2007, og det er lite som tyder på at bransjen har tapt så mye som det hevdes.

De har tatt omsetningstallene til de ti mest populære filmene de siste årene, og den viser at siden bunnivået i 1998 har omsetningen på de ti mest populære filmene økt fra rundt 1,6 milliarder dollar til rundt 2,6 milliarder dollar i 2007.

Falles som ble registrert i 2005 og 2006 ser også ut til å følge en kurve som er gjenkjennelig fra slutten av 90-tallet.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?