Tirsdag ble det klart at politiet i 14 land var med på et samlet raid mot nettpirater. Raidet skjedde etter at belgisk politi skal ha infiltrert aktører innenfor den såkalte «scenen» i piratverdenen i to år.

Én privatperson fra Rogaland er pågrepet i Norge, men ifølge politiet har han ikke hatt en sentral posisjon i nettverket som er avslørt.

Les også: Nordmann siktet i stor fildelingsaksjon

Har gått etter toppen av kjeden
Nøyaktig hva politiet har gått til aksjon mot fremstår noe uklart, men ifølge TorrentFreak ser det ikke ut til at det er de såkalte «release»-gruppene som er tatt - altså de som lager piratversjonene.

Derimot skal det være aksjoner mot såkalte «topsites» - servere som er de første til å distribuere materiale ut på nett.

- I stort sett alle aksjonene gikk politiet rett inn i datasentrene, viste fram ransakelsesordren og mer eller mindre koblet fra boksene de ville ha og gikk, sier en kilde til TorrentFreak.

- De visste nøyaktig hva de var ute etter og dette var en godt koordinert aksjon, sier personen.

Ifølge en annen kilde TorrentFreak har snakket skal aksjonen ha blitt muliggjort av en enkelt administrator som har tatt lett på sikkerheten.

Flere har gått offline
Etter aksjonen skal det nå være seks større servere innenfor den svært lukkede «warez scenen» som ikke lenger er tilgjengelig. Tre av disse skal være noen av de mest betydelige og høyest ansette. Det er også mulig at to av de største sidene i Storbritannia også nå er nede.

Informasjon TorrentFreak sitter på tyder også på at noen andre av de større sidene kan ha overlevd raidet fordi de bruker avanserte teknikker for å skjule hvor de egentlig befinner seg. Innenfor den såkalte «scenen» er sikkerhet noe som settes i høysetet, da de vet at de er yndede mål.

I kjølvannet av operasjonen har en større aktør et sted i Sør-Europa meldt at de legger ned sin aktivitet for godt.

Flere servere vil trolig forsvinne
- Mange grupper, og spesielt serveroperatører, er igjen blitt livredde. Vi kan regne med at flere vil gi opp de nærmeste dagene, sier en kilde.