I juli og august 2007 gikk det et lite sjokk gjennom norske teleselskaper. Det ble satt fokus på at nettsidene til flere teleselskaper hadde seriøse sikkerhetsfeil som gjorde at det var mulig å hente ut personnummer, fullt navn og kredittinformasjon om nær sagt alle nordmenn.

Fokuset dukket opp uten at teleoperatørene så ut til å ta problemet på alvor.

Utnyttet designfeil
28. og 29. juli ble Tele2 utsatt for et angrep. Ved hjelp av spesiallaget programvare som kunne generere gyldige personnummer ved hjelp av statens Altinn-tjeneste, ble nettsidene til Tele2 brukt til å hente ut navn, adresse og kredittverdigheten til rundt 60.000 nordmenn.

De neste dagene ble flere andre teleaktører utsatt for samme fremgangsmåte. Totalt skal sensitiv informasjon, inkludert kredittverdighet, om over 120.000 personer ha blitt hentet ut av forskjellige personer.

Bakgrunn: Slik ble 120.000 frastjålet sin id

Ikke gjort forsøk på skjule det
Det ble satt i gang etterforskning etter Tele2-saken, og spor ledet tilbake til en nå 24 år gammel mann. På datautstyret til mannen ble det i forbindelse med beslag i tillegg funnet rundt 1,1 terabyte med piratkopiert materiale. Dette ble han tiltalt for under ett.

Nå har dommen mot mannen falt i Borgarting lagmannsrett: 24-åringen er dømt til 30 dagers betinget fengsel, 20.000 kroner i bot - samt beslag av noe datautstyr. Han må også betale 5000 kroner i saksomkostninger.

- Første dommen for fildeling
24-åringen har innrømmet de faktiske forhold, og advokat Olle Nohlin forteller at denne dommen ikke vil bli anket.

- Han vil bare legge saken bak seg og gå videre. Han har nå en god jobb der han jobber med datasikkerhet, sier Nohlin til Nettavisen.

Ifølge Nohiln er dette den første dommen mot en privatperson som har lastet ned ulovlig fra internett til privat bruk.

- Datainnbruddet her var vesentlig mer alvorlig. Han er ingen stor fildeler - men en nedlaster, og juridisk er det en stor forskjell, sier Nohlin, som mener nedlastingen utgjør en relativt liten del av dommen.

Ikke hørt noe fra de fornærmede
- Har han hørt noe fra rettighetshavere om et eventuelt sivilt søksmål?

- Nei, ingenting. Han har heller ikke hørt noe fra Tele2. De skammer seg vel over å ha hatt så dårlige nettsider. Datatilsynet var på dem, men de gjorde ingenting - men når dette skjedde så hadde de sikret nettsidene sine på et døgn, sier advokaten.

Tele2 skal ha hatt et ikke ubetydelig tap som følge av handlingen til den da 21 år gamle mannen.

- De har betalt per oppslag i folkeregisteret og kredittopplysningsregisteret, så det var snakk om noen hundre tusen kroner i utgifter. En må huske på at det også skulle sendes ut gjenpartsbrev fra kredittopplysningsselskapet, sier advokaten.

Ifølge tiltalen skal Tele2 ha blitt påført utgifter på «minst» 35.000 kroner.

Ville bare sette fokus på problemet
Ifølge forsvareren skal ikke den da 21 år gamle mannen ha hatt noe økonomisk motiv bak det han gjorde.

- Han ville bare vise dem hvor dårlig løsningen var, etter at de ikke hadde tatt advarsel på alvor. Opplysningene ble ikke brukt til noe i etterkant, avslutter Nohiln.