(SIDE2:) «Detektiv Downs» er den første spillefilmen som har en skuespiller med Downs syndrom i hovedrollen.

Svein Andre Hofsø har rollen som Robert Bogerud - en privatdetektiv på jakt etter sitt første oppdrag. Men da oppdraget endelig kommer, blir det ikke helt som han hadde forventet.

En drøm

Hofsø forteller Side2 at det har vært veldig moro å spille i filmen.

- Det å spille i film er noe jeg alltid har drømt om. Det er helt fantastisk. Jeg får endelig vise verden at det er dette som er mitt rette element, sier han.

Han synes det er litt rart at ingen med Downs syndrom har hatt en filmhovedrolle før.

- Vi får håpe at det blir flere, sier han.

Han synes det er synd at personer med Downs syndrom sjeldent får vise talentet sitt.

- Nå får jeg vise at jeg spiller i film selv om jeg har Downs. Noen med Downs føler at de ikke er bra nok, at de må vise at de er gode. Nå har for første gang en med Downs fått hovedrollen i en spillefilm, sier han.

HTML EMBED

- En spesiell karisma

Det var regissør Bård Breien som hadde ideen til en hovedrolleinnehaver med Downs syndrom.

- Jeg fikk en reaksjon på de litt konforme filmprosjektene som hadde fått støtte. Så jeg sa: «Jeg kan like gjerne lage en detektivfilm som skal ha en med Downs syndrom i hovedrollen». Etter å ha ledd av det, skjønte jeg at det var et interessant prosjekt. Jeg startet med en kynisk attitude, men innså at det kunne bli en fantastisk karakter, sier han.

Den største utfordringen på settet, var å få Hofsø til å spille skuespill.

- Han er ikke en fyr som kan lete fram ekte følelser, slik som profesjonelle skuespillere. Så vi jobbet for å få troverdighet i replikkene. Vi har kartlagt hans erfaringer, ting han relaterer seg til og som bringer frem følelser, sier han.

Han er fornøyd med hva Hofsø har fått til.

- Han har en helt unik replikkføring og en spesiell karisma. Alle ble så glade i Svein Andre, det var en egen kjærlighet på settet. Og det er jo det historien handler om, sier han.

- Forskjellen til profesjonelle skuespillere er selvsagt stor, man må jobbe veldig for hver minste ting. Vi var avhengige av god stemning på settet, at han trivdes og hadde det gøy - så da måtte vi ha det gøy.

Får skryt

Den ferske skuespilleren synes det var moro å spille i film.

- Jeg spilte med profesjonelle skuespillere, og det har jeg aldri gjort før. Det var veldig stort, sier Hofsø.

Og han får skryt av sine medspillere:

- Svein Andre jobbet veldig fint. Det var aldri tull med teksten, han var aldri sur og grinete. Og det er mange skuespillere som kunne blitt sure, sier Kari Simonsen, som spiller en surrete farmor i filmen.

Sven Nordin spiller en forsvunnet skøytekonge. Også han har mange lovord om Hofsø:

- Han var overraskende proff. Det var mange kalde dager og ikke noe luksusliv. Men han var innstilt på jobben og kunne replikkene sine. Han var veldig fokusert og bevisst på oppgaven sin, sier han.

- Han er helt konge

Det første møtet mellom Nordin og Hofsø ble litt spesielt, forteller Nordin.

- Det viste seg at han har vært så stor fan av meg. Han er veldig glad i «Mot i brøstet». Første gang vi møttes, fortalte han at han hadde meg som sin store helt. Det var veldig hyggelig, sier han.

Hofsø er stolt over å ha spilt mot Nordin.

- Det var kjempeherlig! Å spille mot Sven Nordin er det største som noen gang har hendt meg. Han er helt konge! sier han.

Nå ser han fram til den røde løperen på førpremieren onsdag kveld.

- Jeg tror det går vilt for seg der, smiler Hofsø.