Gå til sidens hovedinnhold

Fra Bond-skurk til vikingkriger

Nok en gang skal Mads Mikkelsen (44) spille en brutal type med defekt øye.

De ble verdensberømte i Skandinavia med røverhistorien «Pusher» (1996). Nå har Nicolas Winding Refn og Mads Mikkelsen, ved hjelp av gode britiske krefter, begått vikingeventyret «Valhalla Rising» (norgespremiere 19. mars).

– Det er en brutal film, men også en kunstfilm, sier Mikkelsen på telefon fra København.

Stum kriger

Han trekker ubeskjedne paralleller til Tarkovskij-klassikeren «Stalker» (1979).

– Normalt er jeg opptatt av rollefigurens psykologi. Men i dette tilfellet er han mer dyr enn menneske, fortsetter Mikkelsen, som spiller den stumme krigeren One-Eye.

– Siden han ikke taler, blir det opp til de andre skikkelsene å tolke ham. Noen ser på ham som Gud, andre som Satan, og andre igjen som bare en slave.

Sportsgal

Mikkelsen mener samarbeidet mellom ham og Winding Refn utgjør noe helt spesielt. Snodig er det.

– Vi har ikke mye til felles som privatpersoner. Hans eneste interesse i verden er film. Min største lidenskap er sport. Jeg har spilt håndball hele livet, og ser alt jeg kommer over på TV.

Gutta kommuniserer desto bedre på settet, ifølge Mikkelsen.

– Jeg forstår hva som er inni hodet hans. Vi trenger ikke bruke mye pjatt før jeg vet hvor han vil. Min oppgave er å få det ut fysisk.

Hollywood

– Du viser mer muskler enn før – hvordan forberedte du deg?

– Jeg pleier å være i rimelig god form. Det var bare snakk om å ta noen ekstra armhevinger. Dette utspiller seg jo i det skotske høylandet, hvor det var dårlig med mat. Jeg kunne ikke være helt bodybuilder, heller.

– I april figurerer du i storfilmen «Clash of the Titans» – hva kan du si om den?

– Jeg gleder meg til å se den ferdig selv. Det var mye «green screen»-arbeid, og jeg er sikker på at jeg vil bli overrasket når de får satt inn alle monstrene.

Slapper av

– Vi husker deg som Bond-skurk – er det Hollywood som gjelder heretter?

– Nei, jeg har et avslappet forhold til sånt. Jeg har lyst til å lage ting som er bra. Hvis de bra tingene befinner seg i Danmark, skjer det der. Hvis de er i USA, drar jeg dit. Jeg har alltid satt pris på å jobbe på flere språk.

– Når får vi oppleve deg i en norsk produksjon?

– Jeg er iblant i kontakt med Norge, uten at vi har fått det til å passe helt ennå. Jeg har stor respekt for det dere gjør innen film. Det svenskene fikk til på 70- og 80-tallet, fulgte vi opp. Nå har nordmennene overtatt. Det er tydelig at det finnes en ny energi, en ny konsensus, der borte.

Snyltegjest

– Hvordan ser du på «Pusher»-filmene i dag?

– Toeren er uten sammenligning den bragden jeg er mest stolt av. Vi greide på en måte å skape sympati for disse tvilsomme typene. Det var litt av en prestasjon.

– Du er blitt 44 – hvilke ambisjoner har du som skuespiller?

– Jeg har egentlig aldri hatt ambisjoner.

Mikkelsen lar påstanden henge noen sekunder før han leverer punchlinen.

– Det er vel heller sånn at jeg snylter på andres.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant