(SIDE2:) Denne fredagen har Neil Marshalls «Centurion» premiere på norske kinoer. Den føyer seg inn i rekken av det siste tiårets fascinasjon for greske og romerske fortellinger i actionstil fra Hollywoods side.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

En rekke store stjerner har hoppet på å spille helter i korte kjortler og sandaler. Ikke alle har deltatt i vellykkede prosjekter. Side2 vil påstå at denne fredagens premiere «Centurion» er en av dem. Tross et hyggelig møte med Michael Fassbender i hovedrollen som den romerske soldaten Quintus, rir «Centurion» for mye på tidligere filmers suksess som «King Arthur» og «Gladiator» uten å leve opp til noen av dem.

Les vår anmeldelse: Blod og gørr i Romerland

Les mer om Michael Fassbender: Den nye rå actionstjernen

De store romerske eposene og etter hvert den greske mytologien har lenge fascinert Hollywood. Det er heller ikke noe nytt at filmbyen velger å støtte en rekke relativt like filmer når først en film har oppnådd suksess. I Hollywoods gullalder tok studioene jevnt for seg «Ben Hur», «Julius Cæsar» og «Kleopatra». Men etter hvert ble filmene så dyre at de ikke lenger tjente inn det det kostet å spille dem inn.

De beste romerfilmene

1. Gladiator
Togafilmene fikk etter hvert den samme statusen som westernfilmen i Hollywood og mantraet var at publikum ikke lenger ville se dem. Derfor var det knyttet mye spenning og ganske mye påholdenhet når Ridley Scott og Russell Crowe satte i gang «Gladiator» på Malta og i Marokko.

Men tross et manus som stadig var i endring og «gladiatorfar» Oliver Reeds plutselige dødsfall under innspillingen, klarte Ridley Scott og Russell Crowe å skape en film der publikum hang med fra første stund når Maximus angrep i Germanias skoger og der Joaquin Phoenix' renkespill som keiseren etter hvert sendte Crowe inn på gladiatorarenaen. God historie som handlet mer om actionscener og med glitrende skuespillerprestasjoner, gjorde Ridley Scott enorm suksess.

SE KLIPP AV GLADIATOR

HTML EMBED

2. Rome
Den store TV-serien «Rome» kombinerer fascinerende historie med feilbarlige helter. Sentralt står soldatene Lucius Vorenus (Kevin McKidd) og Titus Pullo (Ray Stevenson) som vender tilbake til Roma etter flere år i tjeneste for keiseren. Det mest imponerende med serien til Bruno Heller er hvordan den klarte å skape et univers der kristendommen og dermed kristen moral og normer er helt fraværende. Sesong 1 er best. Serien ble stanset etter sesong 2 fordi den var så dyr å produsere.

3. Ben Hur
La gå at alle effektene i denne Oscar-vinnende filmen fra 1959 ikke er føles helt moderne, men Charlton Heston som Ben Hur er fremdeles en mektig figur. Det var faktisk tredje gang denne historien ble filmet i Hollywood. Til gjengjeld vant den hele 11 Oscar-statuetter. Historien om den jødiske, velstående handelsmannen som blir romersk slave før han blir en mester i de beryktede stridsvognsløpene i gladiatorarenaen.

Filmen er nyinnspil som miniserie i 2010.

4. Spartacus
Kirk Douglas hadde sin tid innenfor romerske og greske actiondramaer. Han spilte også hovedrollen som slaveopprøreren Spartacus i Stanley Kubricks film fra 1960. Ifølge historien ble rollen som Spartacus skapt spesielt for Douglas da rollen som Ben Hur gikk til Charlton Heston.

Filmen fikk fire Oscar, derav en for beste mannlige birolle til Peter Ustinov. Men den vant ingen av de største prisene. Filmen ble restaurert og reddet fra Universals dårlige lagring i 1991. Siden Laurence Olivier da var død, og noe av dialogen manglet, gikk Anthony Hopkins inn og dubbet deler av hans rolle i en scene.

Filmen er på listen over American Film Institutes topp ti av episke filmer. Den befinner seg på en femteplass, mens «Ben Hur» har en 2. plass på AFIs liste.

5. King Arthur
Det har vært en trend å kombinere de romerske soldater med andre myter, som Antoine Fuquas film fra 2004. Denne filmen lener seg på antakelsen at Arthur ikke var en middelalderridder, men faktisk en romersk soldat. I denne historien vokter Arthur Hadrians mur. Denne filmen led noe av den kom ikke så lenge etter «Gladiator» (manuset er av «Gladiator»-forfatter David Frantzoni). Den er ikke av de beste, men heller ikke av de verste filmatiseringene de siste årene. Clive Owen spiller Arthur, mens Keira Knightley er Guinevieve.