Gå til sidens hovedinnhold

Drept foran kamera

Noen ganger går det alvorlig galt på filmsettet.

(SIDE2:) Nylig ble en statist alvorlig skadet etter en ulykke på settet til «Transformers 3».

Les mer: Ulykke på Transformers-settet

Ulykker på filmsettet skjer dessverre med jevne mellomrom, og noen ganger er det mer alvorlig enn andre.

Helikopterulykke
Under innspillingen av «Twilight Zone: The Movie» 23. juli 1982 førte en helikopterulykke til at tre skuespillere døde: Vic Morrow, Myca Dinh Le og Renee Shin-Yi Chen. Le ble bare sju år, mens Chen bare ble seks år gammel. Det var fyrverkeri som førte til at helikopteret mistet kontrollen og krasjet over de tre skuespillerne. Regissør John Landis og fire andre stabmedarbeidere ble anklaget for uaktsomt drap, men ble frifunnet av retten.

Traff en bro
Stuntmann Harry O’Connor hadde gjennomført et stunt hvor han skulle fire seg ned fra en bro og lande på en u-båt i «xXx». Men han var ikke fornøyd med scenen og ba om å få spille den inn en gang til. Denne gangen gikk noe galt, og han traff søylen på broa i høy hastighet og døde momentant. Det første opptaket av scenen ble brukt i filmen.

Falt i bakken
Daniel Radcliffes stuntmann i «Harry Potter»-filmene, David Holmes, ble alvorlig skadet tidligere i år, under innspillingen av «Harry Potter og Dødstalismanene». 25-åringen øvde på en flyscene da en planlagt eksplosjon kastet ham av gårde. Noe var galt med sikkerhetsselene, og stuntmannen ble kastet i bakken. Han fikk alvorlige ryggskader og mistet følelsene i beina.

Flykrasj
Da de skulle spille inn et farlig flystunt i «The Flight of the Phoenix» i 1965, ble stuntpilot Paul Mantz bedt om å utføre det. Første opptak gikk bra, men under andre opptak krasjet flyet. Mantz ble drept i ulykken.

Skutt foran kamera
Bruce Lees sønn Brandon ble drept under innspillingen av «The Crow» i 1993. Hans karakter skulle bli skutt, og det skulle brukes løspatroner i våpenet. Det skulle derfor være ufarlig å skyte med pistolen. Men fragmenter fra en patron satt fast i pistolen, og disse traff Lee. Han døde av skadene dagen etter.

Fløy inn i strømkabler
Det er ikke bare skuespillere og stuntmenn som har mistet livet under filminnspillinger. Under innspillingen av «The Final Season» i 2006, skulle kameramann Roland Schlotzhauer filme en paradescene fra et helikopter. Men helikopteret fløy inn i strømkabler og krasjet på et jorde. Schlotzhauer omkom i ulykken, mens piloten og en produsent ble alvorlig skadet.

Krasjet i et tre
Conway Wickliffe jobbet med spesialeffekter på «The Dark Knight»-settet i 2007. I en scene kjørte han en kamerabil ved siden av Batmobilen, og bilen krasjet i et tre. Wickliffe døde på stedet.

Mistet kontrollen over flyet
En stuntmann ble drept på «Top Gun»-settet i 1989. Luftakrobaten Art Scholl skulle gjøre flyscenene for Tom Cruise. Blant annet skulle han utføre en såkalt «flat spin», hvor flyet roterer mens det styrter nedover i nesten horistonal vinkel. Scholl klarte ikke å få tilbake kontrollen over flyet og krasjet i havet.

Kilder:
ABC News, Oddee.com, Listverse.com, Telegraph.org, Mirror.co.uk