Gå til sidens hovedinnhold

Derfor er kaffe bra for deg

Den utskjelte drikken har gode helseeffekter.

(SIDE2:) Om du drikker fire kopper kaffe per dag, er det kanskje litt i overkant. Men det er bedre enn ikke å drikke noen, sier franske forskere.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

I en ti år lang studie gjort av forskere i Frankrike, kommer det frem at koffeinet i kaffen både senker hjerterytmen og gir folk lavere blodtrykk.

Minsker blodproppfare
Undersøkelsen omfatter folk mellom 16 og 95 år. Mange sliter med høyt blodtrykk med alderen. Disse blir ofte frarådet å drikke kaffe.

Men undersøkelsen viser at det er de som har det best hva helsen angår. De som drakk veldig mye kaffe, hadde bare en svak økning i blodtrykket.

Personene som verken drakk kaffe eller te hadde det høyeste blodtrykket, skriver The Daily Mail.

Lege Kristin F. Enga ved helsevitenskapelig fakultet ved Universitetet i Tromsø fant noe av det samme da hun i år tok sin doktorgrad.

- 3-6 kopper kaffe om dagen gir 30 prosent mindre fare for å få blodpropp, sa hun til Nordlys.

Avhengig av tilberedning
Enga gjorde imidlertid oppmerksom på at det er filterkaffe som er best. Kokekaffe og putekaffe regnes ikke som filterkaffe og kan ha dårlig påvirkning på kolesterolet.

Vi nordmenn drikker svært mye kaffe. I gjennomsnitt fem kopper per dag.

Drikker du mer enn tre-fire kopper, bør du derfor tenke gjennom hva slags kaffe du drikker. Kokekaffe, espresso og kaffe som ellers ikke er filtrert, gir fettstoffer som påvirker kolesterolet.

Om kaffen er koffeinfri, har ingenting å si. Det er tilberedningen som avgjør hvor sunn den er.

Kommentarer til denne saken