Mark Wahlberg er i dag en av Hollywoods største filmstjerner, og er for tiden høyaktuell som den kriminelle kroppsbyggeren Daniel Lugo i Michael Bays nye actionkomedie, «Pain & Gain».

Men før den veltrente 42-åringen ble hele filmbyens favoritt, var det en rekke episoder som kunne satt en effektiv stopper Wahlbergs karriere.

Dop, vold og flykapring er noen stikkord. Her er tjue ting du ikke visste om Mark Wahlberg:

1. Mark Wahlberg er født i Boston og er en av ni søsken. To av brødrene hans er også skuespillere, Robert og Donnie Wahlberg. Donnie er nok den mest kjente av de to, og har blant annet spilt i TV-serien «Band of Brothers», «Saw»-filmene og «Den sjette sansen».

2. Mark var en gang i tiden medlem av boyebandet, «New Kids on the Block» sammen med broren Donnie. Han sluttet dog før gruppens storhetstid på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet fordi han ikke var stor fan av tyggispopen de fremførte. New Kids on the Block har i skrivende stund solgt over 80 millioner album verden over.

3. Var ofte i trøbbel med politiet under oppveksten og har vært arrestert en rekke ganger. Skuespilleren har flere dommer på rullebladet, og ble dømt til to år i fengsel for overfallet på en vietnamesisk mann. Mannen ble blind på det ene øyet som følge av angrepet og Wahlberg sonet kun 45 dager av straffen. Han har i etterkant uttalt at han angrer dypt på sin voldelige fortid og er i dag en hengiven katolikk.

4. Allerede som 13-åring var Wahlberg hektet på kokain. Han skal også en periode arbeidet som doplanger i nabolaget Dorchester i Boston, hvor han vokste opp.

5. Hadde en solokarriere som rapper under artistnavnet Marky Mark. Ga blant annet ut låten «Good Vibrations» som ble en stor hit. Også plata hans «Music for the people» toppet hitlistene på 90-tallet.

HTML EMBED

6. Utga en selvbiografi i 1992 med tittelen «Marky Mark». Den daværende rapperen åpner boken med å dedikere det litterære verket til sin egen penis.

7. Droppet ut av skolen som 15-åring, men har i voksen alder fullført grunnskolen og mottatt vitnemål.

8. Ble frontfigur for undertøysserien til Calvin Klein på 90-tallet, hvor han viste fram sin veltrente kropp. Reklamekampanjen førte til at Wahlberg ble en internasjonal snakkis og undertøysbildene er i dag blitt ikoniske i reklamesammenheng. Den veltrente rapperen lagde også en treningsvideo som følge av interessen rundt undertøysbildene, og oppmerksomheten var med på å gi han sjansen som skuespiller.

HTML EMBED

9. Er født med tre brystvorter. Den tredje ble fjernet på reklamebildene for Calvin Klein.

10. HBO-serien «Entourage» er basert på Wahlbergs liv og hans erfaringer som ung og fremadstormende stjerne i Hollywood. Han er også «executive producer» av serien og spiller seg selv i flere episoder.

11. Truet med å gi komiker Andy Samberg «juling» etter at Samberg parodierte Wahlberg i en sketsj på det populære humorprogrammet, Saturday Night Live. Sketsjen het «Mark Wahlberg snakker med dyr». Skuespilleren dukket senere opp i en oppfølgingssketsj på TV-programmet, der han gjorde narr av både seg selv, parodien og hans «trusler» mot Samberg.

HTML EMBED

12. Hans store gjennombrudd som skuespiller kom i 1997 da han hadde hovedrollen som pornostjernen Dirk Diggler i dramakomedien «Boogie Nights». Rollen som Diggler ble først tilbudt Leonardo DiCaprio, som er en god venn av Wahlberg.

13. Ble nominert for Oscar i kategorien beste mannlige birolle etter sin prestasjon som politimannen Dignam i «The Departed», men vant ikke statuetten. Filmen stakk til slutt av med fire Oscar.

14. Bruker sine egne erfaringer i forberedelser til filmroller. Rollen som Dignam skal han ha basert på en politimann som pleide å arrestere Wahlberg i oppveksten.

15. Vi skuffer kanskje noen lesere nå, men penisen som Wahlberg hadde struttende mellom bena i «Boogie Nights» var ikke ekte, men en protese.

16. Skuespilleren slanket seg først ned til å veie 75 kilo for filmen «Broken City», for så å måtte gå opp til 93 kilo i rollen som kroppsbygger i «Pain & Gain». Vektøkningen inkluderte ti måltider dagen, harde treningsøkter og få timer med søvn. Wahlberg spiste som oftest et stort måltid rundt klokken 21.00-22.00 på kvelden, før han måtte stå opp ved midnatt for å igjen innta et nytt måltid. Dagene begynte rundt 04.30 på morgenen med en stor porsjon amerikansk frokost. Han begynte innspillingen av «2 Guns» med Denzel Washington bare tretti dager etter «Pain & Gain» var ferdig, og måtte da slanke bort cirka 15 kilo for å gjøre seg klar for rollen som Stig.

HTML EMBED

17. Takket nei til å spille kaptein Kirks far i J.J. Abrams nye Star Trek-film. Ifølge Totalt Film forsto ikke Wahlberg et kvekk av manuset, og rollen gikk til Chris Hemsworth. Han takket også nei til å spille Linus i «Ocean Eleven». Rollen gikk til Matt Damon.

18. 11. september, 2001 skulle Mark Wahlberg og en gjeng kamerater fly fra Boston til Los Angeles, men ombestemte seg i siste øyeblikk og reiste heller til en filmfestival i Toronto. Flygingen de skulle reise med var United 93, som senere ble kapret av al-Qaeda i forbindelse med terrorangrepene på USA. Kaprernes plan var å krasje flyet mot et mål i Washington DC, men passasjerene om bord slåss tilbake. United 93 styret i Pennsylvania og alle de 44 menneskene om bord omkom.

19. Wahlberg er en ivrig golfspiller og i en alder av 34 år avslørte han planer om å pensjonere seg fra skuespilleryrke i en alder av 40 år, for å fokusere på en karriere som profesjonell golfspiller. Wahlberg er i dag 42, og har i etterkant uttalt at han skrinla planene da han kom fram til at han «er en horribel golfspiller».

20. Er klar for en rolle i «Transformers 4», som vil bli regissert av «Pain & Gain»-regissør, Michael Bay. Filmen har premiere sommeren 2014. I høst dukker han opp i nevnte «2 Guns» hvor han spiller mot Denzel Washington.

HTML EMBED

Likte du denne artikkelen? Les også: