Gå til sidens hovedinnhold

Filmene som ble oversett

Mange av tidenes beste filmer ble ikke hedret med en Oscar-statuett.

(SIDE2): The Academy of Motion Picture Arts and Sciences hedrer hver vinter de beste filmene fra året som har gått med Oscar-utdelingen.

Men er det egentlig de beste filmene som får prisen?

Mange klassikere har blitt slått av mindre gode filmer, andre ble ikke engang nominert i kategorien Beste film.

Blant tidenes beste
1995 var et år fullt av gode filmer. «Braveheart» fikk den gjeve prisen, og den konkurrerte mot «Apollo 13», «Heldiggrisen Babe», «Postmannen» og «Fornuft og følelser». På ingen måte dårlige konkurrenter. Men det er ikke disse filmene folk flest husker best fra dette året.

Samme år kom filmer som «Se7en», «Casino», «The Usual Suspects», «Twelve Monkeys», «Toy Story» og «Heat».

Imdb.com har en oversikt over tidenes 250 beste filmer, basert på brukernes karakterer. Blant de Oscar-nominerte filmene i 1996, er det bare «Braveheart» som ligger på denne listen. Alle de seks nevnte filmene som ikke ble nominert ligger der.

Men filmene gikk ikke bare glipp av prisen Beste film. «Se7en» ble kun nominert i klassen Beste klipping, mens «Heat» ikke fikk en eneste nominasjon.

Kubrick best på effekter?
Oscar-utdelingen i 1996 er ikke den eneste som har snytt gode filmer for prisen. Musikalen «Oliver!» fra 1968 er ingen dårlig film, men det er nok langt flere som har hørt om «2001: A Space Odyssey». I dag er den en klassiker, men i 1969 ble den ikke engang gitt en nominasjon for Beste film.

Stanley Kubrick har gått glipp av flere Oscar-priser. Kubrick, som i dag regnes som en av tidenes beste regissører, fikk faktisk aldri Oscar for Beste regi og ingen av filmene hans fikk prisen for Beste film. Den eneste Oscar-statuetten Kubrick fikk, var for Beste spesialeffekter i «2001: A Space Odyssey».

Stephen King var ikke helt fornøyd med Kubricks versjon av «The Shining». De fleste andre er uenige i dette, men Oscar-komiteen var tydeligvis enig med King. Filmen fikk ikke en eneste nominasjon i 1981. Dette året vant «Ordinary People».

Året før ble for øvrig Francis Ford Coppolas «Apocalypse Nå» slått av dramaet «Kramer vs. Kramer».

Klassikere
Også Martin Scorsese har blitt oversett i Oscar-sammenheng. Flere av filmene hans er for lengst ansett som klassikere, blant annet «Taxi Driver», «Raging Bull» og «Goodfellas». Han har vært nominert for Beste regissør seks ganger, men det var først i år han fikk trofeet, da for filmen «The Departed».

De fleste vil enes i at «The Departed» ikke er en like god film som de allerede nevnte, og mange tror at Scorsese fikk prisen først og fremst fordi Oscar-komiteen mente det var på tide.

Grøssernes mester
Allerede nevnte «Taxi Driver» ble sammen med «All the President's Men» slått av «Rocky» i konkurransen om Beste film i 1976. I 1984 fikk ikke «Once Upon a Time in America» en eneste Oscar-nominasjon, mens komedien «Amadeus» vant. Heller ikke «Once Upon a Time in the West» fra 1968 fikk noen nominasjoner, selv om den regnes som tidenes 20ende beste film.

«Psycho» er en av de mest kjente filmklassikerne i dag. I 1961 ble den ikke nominert for Beste film, mens «The Apartment» vant. Alfred Hitchcock ble for øvrig nominert for sin regi fem ganger, men vant aldri. I 1968 innså Oscar-komiteen at han var glemt og ga ham en hederspris.

Shakespeare slo alle
1998 var et bra filmår. Mange husker nok «Redd menig Ryan», «La Vita è bella», «Den tynne røde linjen» og «American History X». Vinneren fra dette året ble imidlertid «Shakespeare in Love». «American History X» ble ikke engang nominert for Beste film.

Også året etter var et stort år for filmverden. «American Beauty» fikk Oscar-prisen som fortjent, mens «Den grønne mil», «Den sjette sansen», «Siderhusreglene» og «The Insider» ble nominert.

Mindre fortjent var det at «Fight Club» og «Magnolia» ble oversett i kategorien Beste film. «Fight Club» fikk bare én nominasjon, nemlig Beste lydklipp.

Skjer på nytt?
Heller ikke tidenes nest beste film, ifølge Imdb. coms liste, fikk Oscar for Beste film. «Frihetens regn» ble slått av «Forrest Gump», som er nummer 67 på listen. Også «Pulp Fiction» ble slått av filmen om den naive Forrest.

Siden 2007 også har vært et svært godt filmår, forventes det at flere gode filmer blir oversett - rett og slett fordi det er for mange gode filmer.

LES MER: Oscar-krig blant årets filmer

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!