SUPERHERO MOVIE! - USA, 2008. Regi: Craig Mazin. Med: Drake Bell, Sara Paxton, Christopher McDonald, Kevin Hart, Leslie Nielsen, Marion Ross, Brent Spiner, Robert Joy, Keith David, Jeffrey Tambor, Ryan Hansen, Tracy Morgan, Simon Rex, Pamela Anderson, Regina Hall, Craig Bierko, Miles Fisher.

Aldersgrense: 11 år.

Rick Riker (Drake Bell) er på klassetur. Her blir han bitt av en øyenstikker, og snart oppdager han at kroppen er i ferd med å forandres. Han får rett og slett superkrefter. Tanten og onkelen, som han bor hos, har ingen problemer med å forstå at nevøen har blitt en superhelt.

Selv om Rick egentlig bare ønsker å være en normal gutt, ser han snart fordelene ved å være en helt. Drømmejenta Jill (Sara Paxton) faller nemlig for ham når han har på seg superheltdrakten sin.

Men alt er ikke bare idyll. Den onde Lou Landers (Christopher McDonald) forvandles til Timeglasset, en ond karakter som tar livet av mange uskyldige mennesker. Nå er det opp til Rick å redde byen.

Høres dette kjent ut? Kanskje ikke så rart. «Superthero Movie!» er en parodi på superheltfilmer, og da spesielt «Spider-Man»-filmene. Vi får se alle klisjeene: Den søte jenta, hennes usmakelige kjæreste, nerden som blir helt og nerdens såre fortid.

Når filmen fokuserer på den rene parodien av superheltfilmer, fungerer det absolutt. Klisjeene blir tatt på kornet, karakterene er gjenkjennelige og replikkene følger riktig formel - men alt blir selvsagt gjort på en morsommere måte enn i originalene.

Men det er ikke alt ved filmen som er like vellykket. Parodier har en tendens til å prøve litt for hardt å få publikum til å le. Denne filmen er intet unntak. Det yngste publikummet vil synes det er morsomt med karakterer som faller, superhelter som tisser utover gulvet og skurker som sier at de har bæsja på seg. Og selv den mest intellektuelle kan nok trekke på smilebåndet når Rick og Jill har et romantisk øyeblikk som blir ødelagt av at den sovende tanten slipper en promp.

Problemet er at det ikke stopper der. Prompesekvensen til tanten varer så lenge at det blir pinlig - og dette er ikke den eneste prompescenen i filmen. Når underlivsvitsene blir for mange, vil du til slutt bare se bort.

Heldigvis er det gjort plass til annen type humor i filmen. Høydepunktet er en parodi på Tom Cruise. Venter du i kinosalen et stykke ut i rulleteksten, vil du få se flere scener med Miles Fisher glimrende parodi. Det er også morsomt å se parodikongen Leslie Nielsen som Ricks onkel og å se den store superheltskolen. Det er for øvrig på denne skolen Pamela Anderson gjør sin bittelille rolle.

«Superhero Movie!» ville vært langt mer vellykket dersom de platte vitsene var fjernet og fokus i stedet lå på superheltfilmen som sjanger. Men ler du av promp eller liker filmer som «Scary Movie», vil du finne mye å le av i denne filmen.