The Imitation Game
Storbritannia/USA 2014
Regi: Morten Tyldum

Med: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Mark Strong, Charles Dance, Allen Leech, Tuppence Middleton, Rory Kinnear, Tom Goodman-Hill, Matthew Beard

Aldersgrense: 11 år (egnethet: ungdom/voksen)

Etter suksessen med «Hodejegerne», åpnet mange internasjonale karrieremuligheter seg for Morten Tyldum. På et tidspunkt skal han til og med ha vært aktuell som regissør av den neste Bond-filmen. Tyldums første utenlandske film ble imidlertid “The Imitation Game”, og det var nok et klokt valg. For denne britisk-amerikanske produksjonen er av et format han har solid grep om, og har blitt en film som utvilsomt kommer til å åpne enda flere dører for den norske regissøren.

«The Imitation Game» er en biografifilm om den britiske matematikeren Alan Turing, som under Andre Verdenskrig ble ansatt av britisk etterretningstjeneste til å lede arbeidet med å knekke tyskernes «Enigma», et svært avansert mekanisk kodesystem som krypterte meldingene Hitler sendte ut til sine tropper og allierte rundt om i verden. Filmen kombinerer denne mest sentrale handlingslinjen med en rammehistorie hvor professor Turing etter krigen avhøres av politiet om et mystisk innbrudd i leiligheten sin, samt med tilbakeblikk til barndommen som viser Turings gryende interesse for både kodeknekking og representanter for samme kjønn.

Britisk stjernelag

Tyldum har fått med et realt stjernelag av britiske skuespillere, med Benedict Cumberbatch i spissen. Både som Holmes selv i suksesserien «Sherlock» og som Julian Assange i «The Fifth Estate» har Cumberbatch gjort seg bemerket som portrettør av langt over gjennomsnittet intelligente mennesker med lettere autistiske trekk. Derfor var han trolig et opplagt valg som den geniale, men (slik filmen portretterer ham) lite sosialt fintfølende Turing. Ikke desto mindre er han et helt riktig valg, og leverer en imponerende rolletolkning.

Likeledes kan Keira Knightley med sine mange kostymedramaer på merittlisten virke selvskreven, men også hun utmerker seg i rollen som det eneste kvinnelige medlemmet av Turings kodebrytelag. Prestasjonene til både Cumberbatch og Knightley har da som kjent også blitt belønnet med velfortjente Golden Globe-nominasjoner.

Blant de mange kjente og velplukkede britene som dukker opp i filmens rollegalleri er også Charles Dance («Game of Thrones»), Mark Strong («Muldvarpen», «Sherlock Holmes»), Matthew Goode («Watchmen», «Match Point») og Rory Kinnear («Quantum of Solace», «Skyfall).

Hemmeligholdt historie

Det er mye positivt å si om denne filmen, som er kyndig skrudd sammen med godt driv, sterke skuespillerprestasjoner og ikke minst mye gnistrende dialog. Den forteller en interessant og spennende historie om begivenheter som fikk mye å si for krigens utfall, men som britiske myndigheter holdt hemmelig i hele 50 år etter den tok slutt. Mens matematikeren man i stor grad kan takke for å dette utfallet, ble et tragisk offer for etterkrigstidens bokstavelig talt brutale behandling av homofile.

Med andre ord en historie vel verdt å fortelle, og i tillegg en som egner seg utmerket for film.

For Morten Tyldums del er «The Imitation Game» en meget overbevisende demonstrasjon av at han mestrer å lage film på Hollywoods premisser. De fem Golden Globe-nominasjonene lover dessuten godt for Oscar-racet, og det kan fort vanke nominasjoner også her, i flere av de samme kategoriene.

Noen innvendinger

Like fullt kan det innvendes at filmen lider litt av at handlingen er forsøkt tilpasset Hollywood-malen. Noen vendepunkter oppleves nærmest pliktskyldig lagt inn, og er ikke tilstrekkelig bygget opp i forløpet (blant disse er kodeknekkernes sentrale gjennombrudd, som blir litt for enkelt). Filmen bærer dessuten et visst preg av at man har villet gape over mye, uten å våge seg over to timers spilletid. Slutten av Turings liv kunne i så måte gjerne ha vært hakket mer inngående (og dermed mer gripende) framstilt, og enkelte av Turings motstandere forsvinner overraskende kjapt og greit underveis.

Tyldum skal imidlertid ha ros for at han med effektiv bruk av arkivbilder og et par 3D-animerte sekvenser gir oss følelsen av reell krig som bakteppe, samtidig som dramaet egentlig utspiller seg innenfor nokså få vegger. Inndelingen i tre tidsplan, hvor den styrende ideen synes å være at Turing selv er en slags gåte som skal dekodes i løpet av filmen, fungerer også godt.

Det skal bli spennende å se hva «The Imitation Game» vil få av priser og nominasjoner framover, og hva Tyldum velger som sin neste film etter dette.