Gå til sidens hovedinnhold

Filmbransjen lekker piratkopier

Nesten åtte av ti piratkopierte filmer som havner på internett kommer fra filmbransjen selv. Uærlige ansatte er bransjens største trussel, avslører en ny undersøkelse.

Underholdningsbransjen har i flere år drevet klappjakt på dem som sprer piratkopierte filmer og musikk på internett. Lenge før filmene er klare for kino dukker de opp på pirattjenester som Grokster og Kazaa.

Kommer innenfra
Nå viser en ny undersøkelse, foretatt av AT &T og universitetet i Pennsylvania, at filmbransjen lekker som en sil. 77 prosent av alle filmene som dukker opp i pirattjenestene er lagt ut av ansatte i filmstudioene.

Beviset finnes blant annet ved at svært mange av filmene legges på nett uredigert. I bildekanten kan det ofte oppdages mikrofoner og andre elementer som tydelige tegn på at filmene ikke er klippet ferdig.

Nett før kino
De eneste som har tilgang til dette materiale er ansatte i filmstudioene. Derfor er det lett å slå fast at de piratkopierte filmene kommer derfra, skriver Politiken.

Undersøkelsen omfatter 50 toppfilmer fra Hollywood. 60 prosent av disse var tilgjengelige på nett i god tid før kinopremieren.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk