Gå til sidens hovedinnhold

Filmene som forlenger livet

Her er noen komedier som gir deg en god latter.

(SIDE2): Det heter seg at en god latter forlenger livet. Med andre ord er det sunt å se en filmkomedie.

Noen ganger er en enkel komedie som «American Pie» å foretrekke. Andre ganger frister det mer med en filmatisk bedre komedie.

Her er noen komedier som har mer å by på enn prompehumor og pinlige hendelser.

«This is Spinal Tap»
Den norske tittelen på denne filmen fra 1984, er «Hjelp, vi er i popbransjen». Ikke et spesielt godt utgangspunkt, altså.

Men filmen er faktisk morsom. Det er en liksom-dokumentar om rockebandet Spinal Tap. Et rykte forteller at Ozzy Osbourne trodde at filmen var en virkelig dokumentar.

- Jeg har sett «Spinal Tap» flere ganger enn jeg klarer å huske, sier komiker Bill Bailey, aktuell med «Hot Fuzz», ifølge The Guardian.

LES MER: Ti fete musikkfilmer

«Life of Brian»
Historien om Brians liv var i sin tid forbudt å vise på kino i Norge, fordi den tullet med kristendommen. I dag er det neppe noen som lar seg provosere av denne filmen.

Den handler om Brian, som fødes utenfor stallen hvor Jesus ble født. Men det er flere paralleller til Jesu liv enn dette. Han blir blant annet tatt for å være en profet - mot sin egen vilje, vel og merke.

Filmen har flere ganger blitt kåret til tidenes beste komedie, og på The Guardians nettsider står det:

- Å diskutere morsomme filmer uten «Life of Brian» er ikke bare feil, det er uverdig.

LES MER: De morsomste filmreplikkene

«Some Like It Hot»
Farser er best kjent fra teaterscenen, men her er et eksempel på en vellykket overføring til filmlerretet. Den troner øverst på American Film Institutes liste over tidenes morsomste filmer.

Marilyn Monroe spiller en vokalist i et kvinneorkester. To musikere som uheldigvis blir vitne til en massakre, rømmer fra gangsterne ved å kle seg ut som damer og følge med orkesteret.

LES MER: Vakre kvinner gjennom tidene

- Dette er det beste eksemplet på den tidens filmkomedier, og den har en slags sjarm og tempo som mange komedier ikke har i dag, sier skuespiller Meera Syal, ifølge The Guardian.

«Dr. Strangelove eller: Hvordan jeg lærte å stoppe med å bekymre meg og å elske bomben»
Denne svarte komedien er nummer 21 på Imdb.coms liste over tidenes beste filmer og nummer tre på AFIs liste over tidenes beste komedier.

Peter Sellers spiller tre av rollene og Stanley Kubrick har regissert filmen.

Filmen handler om en gal offiser som får amerikanske bombefly til å angripe Sovjetunionen.

«Tootsie»
Dustin Hoffman spiller Michael/Dorothy i denne komedien fra 1982. Michael er en skuespiller uten jobb, men får til slutt drømmerollen. Problemet er at alle på settet tror han er en kvinne.

Filmen er på andreplass på AFIs liste over beste komedier. Den fikk ti Oscar-nominasjoner, men fikk bare en av prisene: Jessica Lange fikk Oscar for beste kvinnelige birolle.

«Bringing Up Baby»
Denne filmen fra 1938 har Katharine Hepburn og Cary Grant i de største rollene.

- Hvis du skal regissere en scene du vil skal være morsom, må du gjøre det like seriøst som om du ville gjort i en virkelig tragisk scene. Det jeg elsker med «Bringing Up Baby», er hvor seriøst den blir spilt, sier regissør Penny Woolcock, ifølge The Guardian.

Filmen handler om en mann som venter på et bein til museumssamlingen sin. Gjennom en rekke tilfeldigheter, treffer han Susan. Hun bruker blant annet sin leopard til å få hans oppmerksomhet.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien