Gå til sidens hovedinnhold

- Filmen er blitt mer og mer sann

Roman Polanskis «The Ghost Writer» ble en sjeldent intens opplevelse for Pierce Brosnan og dets stjerner.

BERLIN (SIDE2): «The Ghost Writer» er en intens opplevelse av flere grunner. For det første er den det for publikum. Deretter drev Roman Polanski (76) sine skuespillere steinhardt under innspillingen. Så ble han arrestert og sitter i husarrest i påvente av å bli utlevert til USA.

- Roman er en intens regissør. En mann som har levd et intenst liv. Du måtte være på topp hele tiden selv når kameraene ikke gikk, sier Pierce Brosnan (56), som er filmens mørkeste rollefigur.

Se trailer fra filmen nederst i saken!

Og sist, men ikke minst er den intens, mener forfatter Robert Harris, fordi mye av det boken og filmen omtaler i ettertid har vist seg å stemme.

Side2 er til stede på Filmfestivalen i Berlin hele uken - du kan følge vår eminente filmjournalist Vibeke Johnsen på Twitter.

En dokumentar
- Det har føltes mer og mer som jeg har skrevet en dokumentar og ikke en fiksjon, sa den kjente spenningsforfatteren og tidligere Labour-støttespilleren Robert Harris da hans historie «The Ghost Writer» eller «Skyggen» ble presentert under filmfestivalen i Berlin tirsdag.

«The Ghost Writer» handler om en såkalt spøkelsesforfatter (Ewan McGregor) som blir hyret inn for å skrive en tidligere britisk statsministers (Pierce Brosnan) biografi. Men etter kort tid forstår forfatteren at statsministeren har mørke hemmeligheter, som ikke minst blir livsfarlige for forfatteren selv.

Det handler om krigsforbrytelser, om lenker til tortur og hemmelige tjenester, om bevisst løgn for folket og et forsøk på å hvitvaske ettermælet.

- Etter jeg skrev boken har vi hørt at CIA fikk lande med fanger de hadde forhørt på brutalt vis på britisk jord. Vi vet at MI5 brukte forhørsteknikker andre ville kalt tortur, og det var på et tidspunkt snakk om å anklage Blair for krigsforbrytelser, sier Harris.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Spiller ikke Blair
Britiske politiske eksperter sier at boken, om den hadde handlet om andre og ikke vært skrevet av den tidligere politiske redaktøren Robert Harris, antakelig hadde blitt stanset.

- Jeg spurte Roman om jeg skulle spille Tony Blair, men Roman sa jeg skulle glemme å imitere ham. Det var frigjørende, sier Pierce Brosnan. Olivia Williams slapp også å kopiere Cherie Blair selv om hun også soleklart er modell for statsministerens manipulerende kone.

Skuespillerne og produsenter uttrykte sorg over at Polanski selv ikke kunne være i Berlin. Han sitter fremdeles i husarrest i sitt sveitiske chalet mens han venter på utlevering fra Sveits til USA som følge av at han i 1974 innrømmet å ha dopet ned og hatt sex med en 13-åring, for deretter å flykte fra landet.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Sjokkert Brosnan
- Jeg ble sjokkert da han ble arrestert. Jeg ble lei meg og litt forundret over at de gjorde det etter så lang tid. Men jeg håper at han får satt sluttstrek for saken. Jeg er opprørt på hans vegne, hans barns vegne og på vegne av den voksne kvinnen og hennes familie som saken gjelder, sier Pierce Brosnan.

Redigerte filmen fra fengsel
Roman Polanskis produsenter forklarte selv at filmen var nærmest ferdig da Polanski ble arrestert.

- Dette er verken tid eller sted for oss å kommentere Romans situasjon, men da han ble arrestert hadde vi et råklipp. I Romans tilfelle betyr det at filmen var 99 prosent ferdig. Resten gjorde vi ved å sende ham DVDer til gjennomsyn i fengselet. Så denne filmen dere har sett er helt og holdent skapt av ham til siste klipp.

Følg med på Side2.no hver dag for full oppdatering fra Filmfestivalen i Berlin.

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken