Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er galskap!

Var kysset ekte? Ble de virkelig forelsket? Vill jubel for norsk film i Berlin.

Berlin (SIDE2:) Regissør Anne Sewitsky har hatt litt av noen 18 måneder. Først filmdebuterte hun med «Sykt lykkelig», en lavbudsjettsfilm som fikk en bølge av gode kritikker og pris under Sundance-festivalen nylig.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Diger barnefest
Men da hadde Sewitsky allerede blitt plukket ut til å åpne det store Generation-programmet under filmfestivalen i Berlin. Det store ungdomsprogrammet er en godt inkorporert del av festivalen og et av de største i sitt slag.

«Jørgen + Anne = Sant» ble plukket ut i konkurranse med 1200 andre filmer. Også «Knerten gifter seg», «Keepern til Liverpool», «Jenny» og «Det siste trollet» er med.

Fredag overvar 1500 tyske barn og ungdom, pluss kulturminister Anniken Huitfeldt, verdenspremieren på «Jørgen + Anne = sant», filmatiseringen av Vigdis Hjorths meget kjente bok.

Kulturministeren tilstede
Sewitskys film, som hun selv har kalt en romantisk komedie for de yngre, gikk rett hjem i Berlin, og ikke bare hos barna.

- Dette er ikke en ren barnefilm, sa kulturminister Anniken Huitfeldt begeistret til Side2. Ministeren har en travel vår fremfor seg om hun skal få med seg alle premierer, men sier hun har kinodate søndag kveld på Jessheim med en venninne.

- Søndag tror jeg vi skal se «Jeg reiser alene». Digitaliseringen gjør jo at vi nå slipper å vente ukesvis før den kommer til oss, sier hun.

Og enkelte filmer skal hun se igjen, som «Jørgen + Anne = Sant» som hun vil se med sine barn.

Kyss og saks
Filmen handler om 10 år gamle Anne som en dag møter den nye gutten i klassen, Jørgen. Og Anne blir så forelsket at hun er villig til å gjøre alt. Men den utrolig pene Ellen legger kjepper i hjulene for henne.

Maria Annette Tanderø Berglyd (11) og Otto Garli(9) som spiller Anne og Jørgen var begge i Berlin og svarte på spørsmål med regissøren.

- Jo da, det ble klippet ekte hår og det var et ekte kyss, fikk de tyske vitebegjærlige publikummerne vite.

Vanvittig tur
Huitfeldt på sin side kunne fornøyd konstatere at det såkalte filmløftet satt i gang i 2008 fungerer bra. Det er sjelden at en regissør får to filmer på kino i løpet av to år.

For Sewitsky har det vært en vanvittig tur, rett fra Sundance og til København der det siste etterarbeidet ble gjort helt frem til Berlin-premieren.

- Dette er fantastisk, helt galskap, sier hun mottakelsen. Filmen var først ferdig torsdag og Anne Sewitsky hadde ikke sett det helt endelige resultatet selv før premieren i Berlin.

SE VIDEO AV JØRGEN + ANNE = SANT

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken