Gå til sidens hovedinnhold

- Har ikke kastet meg på skalpellen

- Se! Rynker, sier Helena Bonham Carter (44) og lener seg mot oss.

Berlin (SIDE2:) Vi møter en av verdens mest ettertraktede skuespillere i Berlin, der Bonham sjonglerer både «Kongens tale» for tysk presse og den lille filmen «Toast». Sistnevnte handler om den kjente britiske kokken og matskribenten Nigel Slater og hans oppvekst med sin onde stemor, Mrs. Potter, spilt altså av Bonham Carter i kort-kort skjørt og med en konstant sigarettsneip i kjeften.

BAFTA til Oscar
Bonham Carter har akkurat hentet hjem BAFTA-pris for sitt portrett av dronning Elizabeth i den norgesaktuelle «Kongens tale» mot Colin Firths kong George, og holdt en snurrig og original takketale. Nå er Oscar-utdelingen neste stopp for skuespilleren.

- Er du nervøs?

- Det kan du banne på. Men jeg vedder mitt eget liv på at jeg ikke får den. Dessuten kan jeg ikke snakke kort. Jeg må definitivt gjøre talen kortere. Jeg sa til Tim at «jeg kan da det». «Nei, det kan du ikke», sa han. Colin vet det også, noen ganger går det bra, andre ganger kommer jeg helt av sporet og går en lang runde før jeg kommer til poenget.

Romvesener?
Tim er altså Tim Burton. Helenas ektemann og far til hennes sju år gamle sønn, Billy, og tre år gamle Nell. Sammen har de laget en rekke store filmer som «Sweeney Todd» og «Alice in Wonderland». Carter sier hun ble tiltrukket av ham av ulike grunner.

- Tim er et geni. Og han har en vidunderlig humor, og det er vel det du ønsker deg i en mann, er det ikke?

Han leser hennes manus, hun leser hans. Men det er ingen automatikk at den kvinnelige rollen i Burtons filmer går til Bonham Carter.

- Jeg har aldri innflytelse på det han skriver. Han skriver ikke rollene for meg. Men vi har to barn. Jeg kan ikke reise til et sted i verden, mens Tim filmer i en annen, sier hun.

SE HELENA BONHAM CARTERS TAKKETALE PÅ BAFTA

HTML EMBED

Liker ikke "saggingen"
Helena Bonham Carter er slående vakker, og veldig levende der hun sitter. Langt mindre eksentrisk enn hun ofte blir fremstilt som.

- Se: Rynker. Dette er bare make-up, sier hun med et smil.

- Det mange typer skjønnhet. Jeg bryr meg ikke så mye om rynkene. Det er alt det som henger jeg ikke liker. Jeg blir definitivt eldre, sier hun. Men hun har ikke tenkt «å kaste seg på skalpellen ennå».

- Jeg sier ikke at jeg aldri vil gjøre det, men jeg antar jeg vil få mindre jobb om jeg gjør det, men hvem vet ... i morgen, sier hun.

Hun er kjent for ikke å bry seg om andres mening. Hun har en helt spesiell motesmak. Hun skratter så hun rister når hun blir spurt om hva hun synes om at hun og ektemannen Tim Burton nærmest blir fremstilt som romvesener.

- For meg er det slik at til mer fjernt det som skrives er, til mindre viktig blir det jo, sier hun.

Elsker kokebøker
I rollen om Mrs. Potter i «Toast» får hun tid til å svinge sleiven.

- Jeg lager mat. Tim lager ikke mat. Jeg elsker saus, han er mer sånn enkel mat-mann.

- Jeg tok rollen fordi jeg ville møte Nigel. Jeg kjøper masse kokebøker, men får sjelden laget det jeg vil. Da jeg var yngre, pleide jeg å slanke meg. Nå bare spiser jeg. Jeg er jo rundere enn jeg var. Jeg elsker mat.

Kommentarer til denne saken