Gå til sidens hovedinnhold

- Gir blaffen i nakenfokuset

Kate Winslet sier hun bevisst lukker ører og øyne for fokuset på nakenscenene hennes i filmer.

(Berlin/SIDE2:) Kate Winslet er filmfestivalen i Berlins store stjerne med hennes Oscar-nominerte rolle i «The Reader». Stephen Daldrys film bygger på Bernhard Schlinks bestselger med samme navn.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Erotisk forhold
Til tross for at boken er godt kjent, har filmen allerede skapt debatt fordi den handler om en 15 år gammel gutt, Michael, som innleder et forhold til den 36 år gamle Hanna Schmidt i 1958.

Det er et veldig, eksplisitt erotisk og samtidig mystisk intellektuelt forhold der Hanna er spesielt og noe uforklarlig interessert i at Michael skal lese for henne.

Men en dag blir hun bare borte. Michael er knust. År etterpå, som ung jusstudent, ser han henne plutselig igjen – som tiltalt i en krigsrettssak mot kvinnelige konsentrasjonsleirvakter. Det viser seg at Hanna sendte jødiske kvinner i gasskamrene.

LES OGSÅ: Nå kommer den sympatiske nazist

Side2 følger filmfestivalen i Berlin hver dag.

Filmen handler både om Michael og Hannas forhold, men like mye om hvor langt hun er villig til å gå for å skjule sin store hemmelighet. Hanna kan ikke skrive eller lese. Istedenfor å innrømme sin store skam, velger Hanna å innrømme alt annet, også det hennes medvakter har gjort.

- Jeg stilte spørsmålet til analfabeter både jeg og Kate møtte om man virkelig ville gå i fengsel før man innrømmer sin analfabetisme. Og de sa helt klart. Årsaken er at en som ikke vil innrømme at hun eller han verken kan lese eller skrive, lyver om absolutt alt. Å bli tatt i den løgnen, er verre enn alt, sier Daldry til Side2.

- Ville ikke menneskeliggjøre
- Jeg ville ikke ta på meg ansvaret for å menneskeliggjøre henne, samtidig visste jeg at jeg måtte skape henne til en kvinne som kunne føle kjærlighet og som var i stand til å vise varme. Samtidig er det ydmykelsen og skammen over ikke å kunne lese som definerer henne, sier Winslet.

Det er likevel det bokstavelig talt nakne forholdet mellom Kate Winslets rollefigur og den unge tyske skuespilleren David Kross (18) som forut for filmen har fått oppmerksomhet.

- Aldri behagelige
- Nakenscener er aldri ubehagelige. Men det er en del av jobben min. I dette tilfellet leste jeg romanen for seks år siden og var veldig grepet av den. Du må bare akseptere at det er slik media fokuserer på. Gjør jeg ikke det, blir jeg liksom sint på kjendisstatusen, men jeg leser aldri intervjuer jeg har gitt, anmeldelser og vi har ikke blader hjemme. Det er min måte å ikke bli gal på, sier Kate Winslet.

Selv mener Winslet at scenene med David Kross er blitt litt blåst ut av proposjoner.

- Det er blitt gjort mye utav de scenene og det faktum at David er 18 år gammel. Men først og fremst så er de en del av jobben. De scenene var svært viktige for hele historien mellom Hanna og Michael. Jeg har selv vært i Davids sted en gang, og vet hvordan det er. Faktisk gjorde vi scenene med ganske mye humor, sier Winslet.

Begeistret for Oscar
Kate Winslet er Oscar-nominert for rollen som Hanna Schmidt.

- Det er jeg bare utrolig, utrolig begeistret over, men jeg vil nok føle meg mer vel om jeg ikke vinner. Det er det jeg er vant til, sier Winslet, som har vært nominert fem ganger før uten å hente hjem gullstatuetten.

Reklame

Gigantisk pute: Denne gir optimal sovestilling

Kommentarer til denne saken