Gå til sidens hovedinnhold

Fikk filmen stjålet to ganger

Kampen rundt den russiske oligarken Khodorkovskij minner om en Bond-film i Berlin.

Berlin (SIDE2:) Å lage dokumentar om en av Russlands mest omtalte menn, den tidligere oljemilliardæren Mikhail Khodorkovskij, er en risikofylt sak. Det har filmskaper, tyske Cyril Tuschi, fått erfare.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Kampen mot Røkke
Khodorkovskij er hjemme mest kjent som mannen som i 2001 kjempet med Kjell Inge Røkke om å ta over Kværner. Selv ledet han oljeselskapet Yukos, som gikk konkurs i 2006, tre år etter at han ble arrestert mistenkt for skattesvindel.

Rettssakene har fått sterk internasjonal kritikk for sin summariske gjennomgang.

LES MER: - En forbrytelse mot menneskeheten

Stjal filmen
Tidligere denne måneden ble den ferdig redigerte filmen «Khodorkovsky» stjålet fra filmskaper Cyril Tuschis kontor i Berlin. Tyvene tok med seg fire datamaskiner hvor arbeidsmateriale og den ferdige filmen var lagret.

Det skjedde bare uker etter at harddisken med essensielle scener forsvant fra regissørens hotellrom på Bali.

I begge tilfeller ble ingen andre verdier tatt. Men Tuschi hadde kopier og i kveld, mandag, har filmen etter å ha vært skjult i to uker premiere under filmfestivalen i Berlin.

Rikeste mannen i Russland
Filmen følger Mikhail Khodorkovkskij fra han vokste opp i en toroms i Moskva til han med sine gode karakterer kom inn på det riktige universitetet og deretter sørget for å stige i gradene hos de rette personene i det kommunistiske partiet.

Da president Mikhail Gorbatsjov åpnet opp for mer privat initiativ, brukte Khodorkovskij sine politiske venner til å starte en privat bank. I 2004 var oligarken den rikeste mannen i Russland, men så falt oljeselskapet Yukos sammen etter at han ble arrestert for skattesnusk i 2003. I dag soner han en dom på 14 år.

Filmen, og kritikerne av arrestasjonen og rettssakene, mener at Khodorkovskij ble politisk for sterk for en mann som visste godt hvem han var, nemlig Vladimir Putin. Selv føler filmskaper Tuschi seg utrygg.

- Jeg bor hos venner, jeg vil verken være hjemme eller på kontoret før filmfestivalen er over, sier regissør Cyril Tuschi til AFP.

I filmen har han ikke bare fått motstandere og familie av Khodorkovskij til å være med. Mikhail Khodorkovskij deltar også selv.

Kjempereklame
Mange i Russland mener det er den russiske sikkerhetstjenesten som har forsøkt å stanse filmen. Selv sier Tuschi at han ikke aner hvem innbruddstyvene er. Sikkert er det at hendelsen har virket helt motsatt av det som kanskje var tenkt.

”Khodorkovsky” er nå en av de filmene det er mest opphetet snakk rundt i Berlin.

LES MER FRA FILMFESTIVALEN I BERLIN:

Gabourey Sidibe: - Mitt liv er ingen hollywoodfilm
Zoë Kravitz:Se opp for Zoë Kravitz
Fjellet:- Universelt å miste et barn
Devil's Double:Tvunget til å være Saddams sønn
Kevin Spacey:Falt sammen som et korthus
Norsk suksess i Berlin:- Dette er galskap!
True Grit: Hadde bannekopp på settet

Kommentarer til denne saken