Gå til sidens hovedinnhold

Klarer de å vinne Berlin?

For første gang på lang tid deltar en norsk film i en hovedkonkurranse på en filmfestival.

Berlin (SIDE2:) Hans Petter Molands «En ganske snill mann» med Stellan Skarsgård i hovedrollen for et kobbel av kjente norske skuespillere, skal kjempe om Gullbjørnen i tøft selskap her i Berlin.

For om Stellan Skarsgård spiller en fengselsfugl som skal forsøke å bygge et liv i et verksted på Alnabru i Oslo, sitter en av Molands hovedkonkurrenter, Roman Polanski, arrestert i sitt sveitsiske chalet der han venter på å bli utlevert til USA.

Sint på Tony Blair
Imens kommer Ewan McGregor og Pierce Brosnan til Berlin med hans «The Ghost Writer».

Den handler om en spøkelsesforfatter som skal skrive memoarene til en tidligere statsminister, bare for å finne ut at mannen som hadde jobben hans tidligere døde under grufulle omstendigheter.

Foruten å være basert på en thriller av «Enigma»-forfatter Robert Harris, er Pierce Brosnans politikerrolle å være sterkt bygget på Tony Blair. Robert Harris var politisk redaktør for The Observer på den tiden og en god venn av Blair. I dag skal de forståelig nok ikke være spesielt på talefot.

Gjennom en og en halv uke skal Side2 følge filmfestivalen i Berlin. Hver dag kan du lese om festivalen.

Du kan også følge oss på Twitter.

Britiske aviser har skrevet at om ikke Blair hadde vært en så uangripelig mann og Harris ikke en så god forfatter, hadde antakelig britiske lover stanset publikasjonen av boken.

Annen stjerneglans
Festivalen kjører mindre glamour enn for eksempel Cannes, noe beskjeden på den offisielle siden lyder; Husk å ta med solide sko med gode såler for de isede gatene og husk varme vinterklær! Den kombinerer kino med mat i kulinarisk kino. Den har mye musikk og kunne bidra med både Madonna, Patti Smith og The Rolling Stones for to år siden. Og den er en stor publikumsfestival fra barnefilm til store verdenspremierer.

Stjernene som i år teller overnevnte og blant andre Leonardo DiCaprio, Martin Scorsese og Ben Stiller sender de 20 meter fra Hyatt- hotellet inn i festivalpalasset, mens varmluftvifter brøler mot dem i de mange minusgradene.

Dog skal det sies at det bemerkes at en rekke skuespillere unnlater å bli med til festivalen i år. Mulig det er finanskrisen som biter frynsegodene, men på mange filmer med gode navn kommer regissørene alene.

Politikk og kjærlighet
I år fyller filmfestivalen i Berlin 60 år. Den har alltid vært sterkt politisk, også på grunn av sin plassering. Da muren falt, var den en av de første store kulturinstitusjonene til å ta plass i det nye øst, Potsdamer Platz.

Det er ikke bare Roman Polanskis thriller som har sterke politiske toner. Festivalens åpningsfilm, kinesiske Tuan Yuans «Apart Together» er en kjærlighetshistorie mellom en mann fra Taiwan og en kvinne fra Kina gjennom 25 år.

Rob Epstein har hyret James Franco for «Howl», en film om forfølgelsen av beatpoeten Allen Ginsberg for hans obskøne dikt. Og til og med Bollywood gir seg i kast med 9/11 når de lar dets største stjerne Shah Rukh Khan spille en muslimsk mann med Asperberger som møter problemer i San Fransisco når terrordåden finner sted.

Det stilles store forventninger Oskar Roehlers «Jud Süss» som handler om en av Tysklands forbudte filmer, nemlig filmen med samme tittel som ble oppfattet som nazistisk propaganda mot jøder.

Banker livet av Alba
Men mest bråk forventes Michael Winterbottoms ultravoldelige «The Killer Inside Me» med Jessica Alba og Casey Affleck. Filmen vakte ramaskrik under årets Sundance fordi den inneholder meget eksplisitt vold mot kvinner, det vil si Afflecks rollefigur banker livet ut av Alba.

Raseriet var så til å ta og føle på at Los Angeles Times skrev en forsvarstale for filmen.

Men mulig er det derfor at verken Affleck eller Alba føler for å komme til Berlin. Istedenfor kommer Michael Winterbottom alene, men den anerkjente regissøren som har skapt alt fra «Tristram Shandy – A Cock and Bull Story» til «The Road to Guantanamo» og den pornografiske «9 Songs», har stått av stormer før.

Kommentarer til denne saken