Gå til sidens hovedinnhold

Kongen av Bollywood

Men Bollywoods største stjerne Shah Rukh Khan er ikke redd for å tirre på seg fans.

BERLIN (Side2:) Shah Rukh Khan (44) er Bollywoods største mannlige stjerne og har vært det i over et tiår. Nå er han i Berlin med «My Name Is Khan», en film om en muslimsk, indisk mann med Asperbergers syndrom.

I dag, fredag, har den premiere i Oslo på Bollywood Filmfest og den skal også opp i andre byer i Norge. Det samme skal den i India, men der har den skapt rasende protester flere steder.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Bravurprestasjon
Filmen har det store filmstudioet Fox Star i ryggen og er en rivende kjærlighetshistorie. Rizvan Khan opplever både kjærlighet og tragedie i USA i etterdønningene av 11. september, og rollen som den autistiske Khan er en bravurprestasjon for skuespilleren og megastjernen Shah Rukh Khan.

«My Name Is Khan» er først og fremst en vakker historie om en mann som overvinner sine begrensninger, samtidig som den er en interessant beretning om motsetningene mellom hinduer og muslimer i India.

Dette kombinerer filmen med en bollywoodsk vri på hvordan muslimer ble mottatt i USA etter 11. september. Gjennom sin fremtoning uten filter, blir mannen med Aspergers syndrom en katalysator på de trangsynte og de med videre syn.

Khans rolletolkning kan skaffe ham en pris for beste skuespiller under Berlin-festivalen.

Konflikt speiler filmen
Khan er selv er muslim, men hans kone er hindu og han har uttalt at hjemme hos dem følger de begge religioner. Og interessant nok speiler nærmest konflikten hovedrollen i filmen møter i USA de samme protestene som nå finner sted i India.

Den siste tiden har «My Name Is Khan» og Shah Rukh Khan selv kommet i den verbale skuddlinjen, for noe så prosaisk som sporten cricket. Men som de fleste vet så er sport blodig alvor for mange.

Shah Rukh Khan uttalte nylig at han syntes det var synd at ingen pakistanske spillere hadde fått innpass i Indian Premier League i cricket.

Det mest konservative hindupartiet har rast, og 1.100 demonstranter er hittil blitt arrestert. Politiet har sagt at de skal sette 21.000 vakter utenfor kinoer når «My Name Is Khan» har premiere i India som følge av uroen.

Mens dette skrives rulles filmen ut på kinoene flere steder i India, mens andre byer holer den tilbake.

I Mumbai var det frenetisk møtevirksomhet fredag og flere kinoeiere sier de vil avvente reaksjonene til fredag før de bestemmer seg for om de vil vise den, skriver indiske Reuters.

Vil ikke benekte
Selv har Khan nektet å ta tilbake sine uttalelser.

- Jeg vet ikke hva jeg har sagt galt, sier bollywoodkongen.

Samtidig sier han at han synes det er veldig leit om «My Name Is Khan», som er en film mange har investert mye penger i, blir skadelidende.

- Jeg har både blitt oppdratt til hjemmefra at vi har ytringsfrihet i landet vårt, og det jeg sier, sier jeg som en privatperson. Men jeg er ikke ute etter å såre noen, og det jeg føler er at alle er velkomne i mitt land, har han uttalt til BBC.

Få full oppdatering fra filmfestivalen i Berlin på side2.no hver dag.

Kommentarer til denne saken