Gå til sidens hovedinnhold

Tvunget til å være Saddams sønn

Uday Hussein voldtok skolejenter og torturerte i fars navn. Latif Yahia ble tvunget til å være hans dobbeltgjenger.

Berlin (SIDE2:) - Jeg er blitt forfulgt gjennom mange land, jeg er blitt angrepet i London, Paris, skutt på i Wien og knivstukket i Norge. Jeg har et arr etter 16 sting på magen, sier Latif Yahia.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Dobbeltgjenger
Han er offiseren som den notorisk voldelige sønnen til Saddam Hussein, Uday Saddam Hussein, i 1987 tvang til å bli hans dobbeltgjenger. Målet var at Latif Yahia skulle steppe inn for Uday i de situasjoner han enten ikke gadd å være til stede, eller det var for farlig for ham.

Saddam Hussein hadde også sin dobbeltgjenger.

Da Uday skulle fremvises som et symbol på makten i krigen mellom Kuwait, Irak og siden USA, så var det Latif Yahia som man så.

- Psykopat
Uday Hussein var en fryktet mann. «Totalt sinnssyk» som Latif Yahia sier. Latif Yahia ble hans dobbeltgjenger under reelle trusler om at familien hans ville bli drept om ikke. Han ble selv pisket, kosmetisk operert for å ligne enda mer på Uday og tatt i lære i seks måneder for å bli som den trigger happy presidentsønnen.

Uday var særdeles glad i damer, og kjent for å plukke opp skolejenter fra gaten. Hans framferd gjorde ham til en hatet mann i Irak, mye mer mislikt enn faren.

Krevende rolle
I Lee Tamahoris film «Devil’s Double» spiller Dominic Cooper rollen som både Latif og som Uday, en prestasjon av de sjeldne man ser på lerretet, og teknologisk sømløst filmet slik at man etter hvert glemmer at det er Cooper som er begge to.

Løgner eller helt?
I 1992 rømte Latif Yahia Irak, ett år før Uday ble drept av amerikanske sikkerhetsstyrker. I dag bor han i Irland, men er statsløs. Han ligger i krig med den irske justisministeren og sier han aldri vil returnere til Irak.

- Jeg er fremdeles statsløs etter 20 år. Jeg liker ikke landet, det er regjert av ekstremister og er reelt knyttet til prestestyret i Iran. Jeg er blitt tilbudt rollen som justisminister, men jeg har sagt at det er ingen rettsstat å være minister for, sier Yahia.

Er det sant? Det er det mange som ikke tror for Latif Yahia er en omstridt figur. Ingen betviler hans tvungne rolle for Uday Hussein, men mange har stilt spørsmål ved hans agenda. Noen sier han er våpenhandler. Selv sier Latif Yahia at dette er løgner plantet mot ham.

Men han er tatt og er siktet for ulovlig våpenbesittelse i Irland.

Norge
For eksempel hevder Latif Yahia at han ble knivstukket i Norge der han søkte asyl under falskt navn og fikk avslag. Han hevder han dynket et mottak i parafin for å tenne på, men aldri satte fyrstikken borti.

Men det kan ikke bevises. Han er ingen hemmelig person, men han er helt klart en person som sikkerhetstjenestene ikke liker. Så hvem sprer riktig informasjon?

Torturscener
Han har skrevet tre bøker om sin rolle som dobbeltgjenger for sadistiske Uday.

«The Black Hole: The Real Story of the Man Who Was Forced to Become the Double Of Saddam Hussein's Sadistic Son» kom i 2006 og ble forbudt solgt i USA og Irland fordi den setter søkelys på CIAs hemmelige fangetransporter og hemmelige fengslinger, et faktum som har kommet fram i senere år.

Michael Thomas har skrevet manuset i en film som til tider er i overkant voldelig, og der torturscener vises i sitt fulle monn.

«The Devil’s Double» er ingen biografisk film. Thomas og Cooper innrømmer at de har tatt seg dikteriske friheter. Isteden spilles historien ut som en usedvanlig gangsterthriller med et historisk bakteppe.

- Vi har kun tatt med en liten del av det som skjedde, mye var rett og slett for drøyt, sier Thomas.

Les mer fra Sunday Times om Latif Yahia

Kommentarer til denne saken