Gå til sidens hovedinnhold

- Universelt å miste et barn

- At paret i «Fjellet» er lesbiske, er ikke poenget, sier regissør Ole Giæver i Berlin.

Berlin (SIDE2:) Da Ole Giæver syntes det gikk for tregt å få offentlig støtte til sin første store helaftens spillefilm, gikk han isteden i gang med ”Fjellet”.

- Siden vi ikke hadde penger, måtte vi velge en enkel idé. Jeg ga meg selv noen begrensninger. Filmen skulle bare ha to skuespillere og ett innspillingssted, sa Ole Giæver da han lørdag presenterte «Fjellet» i Berlin.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

De fleste hadde kanskje ikke valgt fjellheimen som det enkleste opptaksstedet, men som Giæver sier, lyssettingen var gratis. Og det gjorde også såpass inntrykk at filmen, etter å ha åpnet Tromsø filmfestival, ble tatt ut til filmfestivalen i Berlin.

Filmen handler om et lesbisk par på fjelltur. Paret bærer på en tung knugende sorg etter at sønnen Vetle omkom på en tur i samme fjell to drøye år tidligere. Nå er den ene kvinnen gravid igjen, og det setter i gang et ras av følelser hos dem begge.

Mer kompleks historie
Hovedrollene spilles av Marte Magnusdatter Solem og Ellen Dorrit Petersen.

- Vi har begge barn, og det å miste et barn er jo noe vi ikke vil tenke på en gang, sier Marte.

Både hun, Ellen Dorrit Petersen og Ole Giæver mener forholdet mellom filmene er noe alle par kan kjenne seg igjen i. Skuespillerne syntes ikke de trengte å søke hjelp hos lesbiske par, som en journalist på pressekonferansen ønsket å vite.

- Men jeg bestemte meg tidlig for to kvinner som skulle ha en felles sorg. Det at de har hatt et barn hvorav den ene er biologisk mor og den andre sosial mor, gjør det mer komplekst, mener Giæver.

SE TRAILER TIL FJELLET

HTML EMBED

Kan få gjev pris
Filmens lesbiske tema gjør imidlertid at den konkurrerer om Teddy-prisen i Berlin. Teddy-prisen gis til filmer som portretterer homofile og lesbiske konstellasjoner. Og den gjør at programsjefene i Berlin velger litt annerledes når de også plukker film.

I fjor hadde de for eksempel verdenspremiere på «The Kids Are Alright», en komedie som siden er blitt nominert til flere Oscar-priser. I år, når Teddy-prisen fyller 25 år, er 16 filmer nominert fra alle programgrener, fra barne- og ungdomsprogrammet Generation til hovedkonkurransen i festivalen.

LES MER FRA FILMFESTIVALEN I BERLIN:

Devil's Double:Tvunget til å være Saddams sønn
Kevin Spacey:Falt sammen som et korthus
Norsk suksess i Berlin:- Dette er galskap!
True Grit: Hadde bannekopp på settet

Kommentarer til denne saken