Gå til sidens hovedinnhold

Pang, pang, du er død

Ekte, støvete moro fra Coen-brødrene.

True Grit – Et ekte mannfolk. USA 2010. Regi: Joel & Ethan Coen. Med Hailee Stenfield, Jeff Bridges, Josh Brolin, Matt Damon

Aldersgrense 15 år

(SIDE2): Mattie Ross er ingen hvilken som helst 14-åring. Når faren blir drept av Tom Chaney (Josh Brolin), en av sine ansatte, faller det til Mattie å hente liket hjem. Men Mattie har også en annen plan, hun vil se sin fars morder hengt. Og for å få det til må hun hyre den mest fryktede og skyteglade U.S Marshal hun kan finne, nemlig Rooster Cogburn (Jeff Bridges).

LES ALLE SIDE2s FILMANMELDELSER HER

Sammen drar de for å finne Tom Chaney, og får følge av Matt Damons texas ranger, LaBoeuf.

Coen-brødrene har denne gangen kastet seg over Charles Portis’ roman med samme navn som filmen. I motsetning til filmen med John Wayne fra 1969, setter Coen-brødrenes film mer fokus på 14 år gamle Mattie enn på Rooster Cogburn, det var vel uhørt at Wayne skulle spille annenfiolin.

Dermed står og faller hele filmen på spillefilmdebutant Hailee Stenfield. Og den står som en påle. Stenfield gjør en av de mest forfriskende rolletolkninger på film på årevis, og burde vært nominert til en Oscar for beste hovedrolle og ikke som birolle, selv om Jeff Bridges også er god her.

”True Grit” er en rykende spennende historie, som både er et actionfylt drama og nesten en karikering av westernfilmen, men den holder seg på den rette siden med all sin humor.

Her skytes det før man spør om noe som helst og moralen er øye for øye, tann for tann.

I foto går Coen-brødrene tett på, så vi kan nærmest føle den ekte tælen som tittelen antyder sive ut fra alle Jeff Bridges porer. Tidvis er det veldig voldelig, men ikke verre enn at det er over på et øyeblikk.

Regissørene og skuespillerne vet at dette er en god historie. På mange måter er ”True Grit” stor fortellingsiver, og kun det. Her er det ingen moral du skal ta med deg hjem. Du får følelsen av at til mørkere (og mer uforståelig) Jeff Bridges’ westernrøst blir, til morsommere har Coen-brødrene hatt det.

Og for oss i salen er det høyst underholdende.

Ved å velge en historie der en 14 år gammel jente er navet, skaper også brødrene en ny interesse for westernsjangeren ut over dem som vanligvis ville rushe til denne type film. Samtidig som de hyller de gamle mestere som John Ford, har ”True Grit” definitivt noe forfriskende over seg.

Dette er en av de beste westernfilmene vi har fått se på år. Ekte moro fra Coen-brødrene.

Kommentarer til denne saken