(Berlin/SIDE2:) Filmskaperen Tom DiCillo er blitt en het potet under filmfestivalen i Berlin med sin dokumentar om det ikoniske The Doors, og selvfølgelig spesielt The Doors’ frontmann Jim Morrison.

Husker ingenting
Filmen tar målet av seg å gå bak myten Morrison, men også å forklare hvorfor The Doors fikk så enorm innflytelse på rockemusikken helt frem til i dag.

Det handler om musikk, sex, masse dop og hardt arbeid.

Når du ser tilbake, var det hele verdt det? Spør vi trommis John Densmore.

- Hehe, jeg husker ingenting fra 60-tallet, knegger Densmore. Men blunker sjarmerende samtidig.

Filmstudenter
Ved hjelp av ikke tidligere sluppet filmmateriale følger vi The Doors fra før de ble et band. Helt fra de var studenter på filmskolen ved UCLA og til de i løpet av 54 måneder slapp seks album som alle er blitt stående som noe av det beste i musikkhistorien i ettertid.

Filmen ender med Jim Morrisons død i Paris i 1971, da han var 27.

Ukjent Morrison
Filmen bygger på materiale skutt mellom 1966 og 1971 av en filmstudent-venn av Jim Morrison. Den inneholder også klipp fra en film Morrison spilte i, men som aldri ble utgitt. Disse klippene er så velbevart at det en stund ble antatt at DiCillo og produsentene av ”When We’re Strange” hadde hyret en dobbeltgjenger til å spille The Doors-vokalisten.

- Jeg visste om filmsnuttene, men jeg må si at jeg tenkte hvordan i helvete noen ville klare å lage noe fornuftig ut av det, smiler Densmore til Side2.

- Redd han ville dø
”When You’re Strange” kombinerer The Doors’ kjente musikk med arkivbildene og viser ganske nakent hvordan alkoholikeren og narkomane Jim Morrison blir vanskeligere og vanskeligere å kontrollere.

At bandet fikk ut seks album, viser hvor hardt de andre jobbet. Morrisons sceneopptredener var legendariske, oversexy på scenen og tidvis på grensen til farlig for seg selv. De tre andre medlemmene var redd han ville dø på scenen.

- Jeg hadde en vedvarende hodepine i to år, sier Densmore.

Musikkhistorie endret
Fremdeles aktiv både som dramatiker, produsent og musiker, er han også litt trist over at album-æraen er over.

- Du vet, vi skapte en historie med et album. Låtene var nøye plassert. Med dagens teknologi programmerer du din største favoritt først, så nummer to, nummer tre. Historien er forsvunnet, sier han.

- Vi var ikke imot å bli berømte. Men bare å bli kjent for å bli kjendiser kunne ikke falle oss inn. Vi hadde noe vi ville si. Og utenom det var vi musikere som trengte å betale for husleia, sier John Densmore til Side2. Likevel er han meget fornøyd med filmresultatet og sier at Ray Manzarek og Robby Krieger er det samme.

- Filmen viser mer det Jim som litt den uskyldige guttungen han også var. Dessuten inneholder den humor. Det nye for meg var kanskje at den viser hvordan datiden påvirket oss. Det er fint, sier han.

Går ikke inn på døden
I stor grad følger opptakene i filmen The Doors låter og omvendt.

Tom DiCillo går lite inn i kontroversen rundt Jim Morrisons død. Men han lar dødsbudskapet spille på radioen i den uferdige filmen der Morrison selv er med. Det er det nærmeste han kommer til å omtale ryktet om at Morrison arrangerte sin egen død.

John Densmore sier det slik overfor Side2;

- Jim døde akkurat når han skulle.