Gå til sidens hovedinnhold

Filmmakten på én hånd

Filmfondet, Norsk filmutvikling og Norsk filminstitutt blir et stort sterkt institutt. Filmfondets Stein Slyngstad er kandidat til toppjobben.

Norsk filminstitutt, Norsk filmfond og Norsk filmutvikling som styrer nye talenter, skal igjen samles til å bli ett stort og sterkt filminstitutt a la den svenske og danske modellen. Eneste forskjell er at arkivdelen og bevaringen overlates til Nasjonalbiblioteket.

Skal få mer penger
Fredag la kulturminister Trond Giske frem den store filmmeldingen som skal være en veiviser for det han kaller det store norske filmløftet.

Meldingen lover mer penger til filmproduksjon, en profesjonalisering av bransjen, større satsing på eksport av film og markedsføring på hjemmefronten – og støtte til internasjonale produksjoner som vil lage film i Norge.

I august i fjor satte styreformann Kristenn Einarsson i filmfondet og et utvalg, blant annet bestående av Ane Dahl Torp og Film&Kinos Lene Løken, seg ned og skulle kartlegge hvordan film-Norge bør se ut i fremtiden.

I dag har filmfondet, filmutviklingen og filminstituttet tre toppsjefer, hvorav alles åremålskontrakter går ut i år eller tidlig neste år.

Hvem som får toppjobben i det nye store filminstituttet er ikke klart.

- Blanke ark
-Siden alle åremålene går ut, har kulturministeren blankt ark. Det ville jeg også likt å ha hatt om jeg var minister, sier nåværende sjef for filminstituttet, Vigdis Lian til Side2.

Mens filmfondets Stein Slyngstad sier rett ut at han vil søke jobben som direktør, sier Lian at hun har lyst til å være med videre men at hun gjerne ser på flere spennende oppgaver innenfor det nye instituttet hvis det blir lov.

- Jeg har jobbet veldig hardt i fem og et halvt år. Jeg har hele tiden vært for en forent løsning av filmfondet og instituttet, og jeg tror jeg nøyer meg med å si at nå skal jeg lese rapporten grundig og så skal vi jo alle snakke med Kulturdepartementet, sier hun når Side2 spør om hun er kandidat.

Også Stein Slyngstad synes det er en stor fordel at de tre store beina i norsk film nå konsolideres.

- Må ikke bli for stort
-Det her et behov for det. Samtidig mener jeg også at instituttet ikke må bli for stort og byråkratisk, sier Slyngstad. Han bekrefter at han kommer til å søke stillingen som direktør for det nye instituttet.

-Vi har jobbet med veldig mye spennende i fondet, men har fortsatt litt til vi vil gjøre, sier han. Til høste slutter han uansett i jobben når åremålet hans går ut og så får han se hva som skjer.

Det nye store filminstituttet betyr at tildeling av offentlige filmkroner, profilering og i stor grad distribusjon av norsk film utenlands, samt utvikling av talenter vil skje på et og samme sted.

Den nye institusjonen skal ha omtrent 100 ansatte. Det er cirka like mange som i dag.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis