Gå til sidens hovedinnhold

Filmregissør Elia Kazan er død

Den omstridte filmregissøren Elia Kazan, som blant annet stod bak klassikeren "En sporvogn til begjær", døde i sitt hjem i New York søndag, 94 år gammel.

Kazan ble regnet som en viktig Hollywood-regissør, ikke minst på 50-tallet.

I en tiårsperiode regisserte han blant annet "En sporvogn til begjær" (A Streetcar Named Desire - 1951) og "Storbyhavnen" (On The Waterfront - 1954) med Marlon Brando, "Øst for Eden" (East of Eden - 1955) med James Dean og "Feber i blodet" (Splendor in The Grass - 1961) med Natalie Wood og Warren Beatty i hovedrollene.

Filmene hans ble nominert til Oscar 21 ganger, og Kazan vant prisen ni ganger.

Han var i 1948 medgrunnlegger av "The Actors Studio" i New York City, der en av hans favorittstudenter var Marlon Brando.

Kazan var en omstridt figur i USAs kulturliv fordi han var en av senator Joe McCarthys såkalte vennlige vitner i heksejakten på kommunister i USA på 1950-tallet, skriver NTB. Da Kazan vitnet den 10. april 1952 oppga han åtte navn på medlemmer i det amerikanske kommunistpartiet han selv hadde vært medlem av på 1930-tallet.

Kazans greske familie emigrerte til USA i 1913, da han kun var fire år gammel.

Les mer om denne mørke Hollywood-æra her

Hans samarbeid med amerikanske myndigheter reddet filmkarrieren, og han fikk fortsette å lage film. Men hans vitneutsagn fulgte ham gjennom resten av livet.

Under Oscar-utdelingen i 1999 ble mange berømtheter sittende i protest og applauderte ikke da Kazan fikk prisen for livslang innsats i filmbransjen.

Årsaken til dødsfallet er ikke kjent, men Kazan hadde vært syk de to siste årene.

Her er mer om Elia Kazan på BBC

Her er mer om Elia Kazan på Newsday

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken