(SIDE2:) Tidligere var filmheltene barske menn som kunne hamle opp med all slags skurker. Stjerner som John Wayne, Paul Newman, Clint Eastwood, Sylvester Stallone og Bruce Willis spilte tøffe karer som visste hvordan de skulle håndtere trøbbel.

I dag er stjernene langt bløtere enn før.

Ut med barskingene
To av dagens største stjerner er Leonardo DiCaprio og Matt Damon. De er riktignok både kjekke og talentfulle - men kunne de taklet et liv som cowboyer? Rollebesetter Patrick Goodwin tror den erkeamerikanske barske helten er på vei ut.

- For tiden ser vi et slags skifte fra den ekte amerikanske landsens gutten. Det er vanskelig å finne det, sier han til ABC News.

«Pretty boy»
Til tross for tøffe roller i filmer som «The Departed» og kommende «Body of Lies», har ikke Leonardo DiCaprio blitt kvitt stempelet som et fjortisidol.

- Jeg tror de fleste er uvitende om at han har talent fordi etter at han gjorde «Titanic», som gjorde ham til en stjerne, ble han sett på som en «pretty boy», og det var alt folk så i ham, skriver en bruker på Imdb.com.

Matt Damon spilte også i «The Departed», men han er kanskje mest kjent for tittelrollen i «Jason Bourne»-filmene. Han har blitt kåret til verdens mest sexy mann, men som DiCaprio har heller ikke han samme status som tøffingene Newman og Stallone. I en diskusjon på Imdb om hvorvidt Jason Bourne eller Dirty Harry (Eastwood) ville vunnet en slåsskamp, går Dirty Harry av med seieren:

- Uansett hvor mye jeg elsker Matt Damon... Jeg mener, det er jo Clint Eastwood! skriver en bruker.

- Ser veldig gutteaktige ut
ABC News påpeker at dagens tøffeste skuespillere sjelden kommer fra USA. Vi har Russell Crowe fra Australia, Daniel Craig fra England og Gerard Butler fra Skottland.

- Jeg tror ikke hovedrollen med den sterke kjeven har forsvunnet. Det er bare ikke så mange amerikanske stjerner i de rollene. Gruppen av amerikanske skuespillere, Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Shia LaBeouf og Matt Damon, ser veldig gutteaktige ut, sier Hollywood Reporter-redaktør Gregg Kilday.

Overgangsfigur
Det var etter Keanu Reeves’ hovedrolle i «The Matrix» at Hollywood fikk øynene opp for en annen type helt. Reeves viste at hovedpersonen kunne være tøff selv om han så ut som en normal fyr.

- Keanu var en slags overgangsfigur, sier Kilday.

Men også tidligere hadde man enkelte myke stjerner som ikke kunne spille de tøffeste heltene.

- James Dean opplevde det samme. Kvinner ville behage ham, menn ville slå til ham og be ham vokse opp, sier filmprofessor Wes Gehring til ABC News.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!