Gå til sidens hovedinnhold

Finansåret 2005

Rettssaker, børsrekorder, smøring, milliardsprekker og resultatfest. Finansåret 2005 har vært et av de villeste på lenge. TV 2 Nettavisen var der da det skjedde, når det skjedde. Les høydepunktene.

Januar:

Flatland må i Fengsel
Syv dager inn i det nye året fikk Hallvard Flatland beskjeden om at han må belage seg på fire måneder bak murene. Høyesteretts kjæremålsutvalg lar ikke den tidligere tv-stjernen anke.

Litt over ni måneder senere gir Flatland ut boken «Alltid på en fredag». I boken beskriver han fengselsoppholdet som en helsefarm.

Orkla kjøper Elkem
Traderne på Oslo Børs og mange flere fikk seg litt av en overraskelse da Orkla overraksende kjøpte seg opp til over 40 prosent i Elkem.

Kjøpet utløst tilbudsplikt på resten av aksjene, og førte til slutt at Orkla-sjef Finn Jebsen ble sparket av styret.

Fabian kidnappet
Svensk politi satte inn store ressurser da milliardær-arvingen Fabian Bengtsson ble bortført. Fabian forsvant 17. januar, og ble funnet 2. februar.

Ifølge tidligere politimann Leif A. Lier er det bare et spørsmål om tid før vi også i Norge vil se rike personer bli kidnappet av organiserte kriminelle.

Generaler på fisketur
TV 2 Nettavisen kunne i slutten av januar avsløre at seks toppoffiserer i Hæren ble påspandert gratis laksefiske i Orkla av forsvarsleverandøren Thales. Thales omtale selv turen som «felt-lignende», men turen inkluderte treretters middager, fiskerettigheter og badstu.

Saken endte med at offiserene fikk en disiplinær forføyning, men nå nylig kom det frem at smøreturen ikke får noen karrieremessige konsekvenser.

Månedens finansklovn
Toralf Aas kunne i januar tilby de som var interessert, muligheten til å bli verdens rikeste mann i løpet av bare åtte år.

Aas mente TV 2 Nettavisen fremstilte ham som en idiot.

HTML EMBED

Februar:

Tine-skandalen
I en årrekke hadde Tine vært Norges sterkeste merkenavn. Det ble det slutt på etter avsløringen om at Tine hadde gitt Ica et hemmelig tilbud for å bli enerådende i Rimi-kjeden.

Få uker etter avsløringen trakk Tine-sjef Jan Ove Holmen seg fra stillingen sin.

I september varslet Konkurransetilsynet om en rekordstor bot til Tine, men Tine avviser anklagene fra Konkurransetilsynet.

WGI mot randen
Etter en årrekke med nye forklaringer og stadig sterkere press fra medlemmene, møttes ledelsen i pyramideselskapet WGI på Aker Brygge.

Etter av TV 2 Nettavisen omtalte møtet samlet det seg et stort pressekorps utenfor møtelokalene. WGI-toppene valgte å snike seg ut bakveien.

Nådeskudd var vådeskudd
Det var ikke store interessen for Opticom i februar. Luften i boblen var erstattet med tilnærmet vakuum. Og da den amerikanske IT-giganten Intel ga opp samarbeidet med Opticom ble ordet nådeskudd trukket frem. Det var vel mer snakk om et vådeskudd.

HTML EMBED

Månedens finansklovn
På seg selv kjenner man andre. Det Norske Organisasjons- og Foretakssenter ringer deg og advarer mot telefonsvindlere. Prisen for tulletipset: 1.950 kroner

Mars:

Årets første Statoil-sprekk
Helge Lund må forklare hvorfor Kristin-prosjektet har sprukket med nye 1,9 milliarder kroner. Forklaringen ble god trening for Statoil-sjefen, som senere må forklare en atskillig større sprekk på Snøhvit.

HTML EMBED

Valget nærmer seg
Senterpartiet møtes til landsmøte i Kristiansand og partilederen slår virkelig på stortromma.

Senterpartiet ønsker å flytte 6.000 statlige arbeidsplasser ut av Oslo, sier Åslaug Haga i sin tale til landsmøtet.

Amnesty raser mot Røkke
Amnesty setter søkelyset på Aker Kværners engasjement i tilknytning til fangebehandlingen på den amerikanske marinebasen Guantanamo på Cuba. På Aker Kværnes generalforsamling demonstrer 20 aksjonister mot Røkke, men hovedpersonen selv, dukket ikke opp.

HTML EMBED

Problemer til salgs
Oppvaskmøtet på Aker Brygge i WGI fikk ikke dempet bråket i selskapet. Sist dag i mars solgte WGI-toppen Greg Kennedy pyramidesystemet for en ukjent sum.

De nye eierne fikk 450.000 medlemmer med på kjøpet, og kanskje enda flere problemer.

Månedens finansklovn
Slutten av 2004 og begynnelsen av 2005 var preget av den ene håpløse pyramiden etter den andre. I mars prøvde en anonym lurendreier fra Hokksund seg på å finne en større tosk enn seg selv. Jakten startet på finn.no.

HTML EMBED

April:

Opprør i Orkla
Tre måneder etter at Finn Jebsen fikk sparken av styret i Orkla, var det klart for generalforsamling i selskapet. Før møtet var det ventet at flere aksjonærer ville benytte generalforsamlingen til å få styreleder Johan Fr. Odfjell avsatt.

Aksjonæropprøret kollapset og Oddfjell fikk beholde jobben som styreleder.

Coop-sjef i fallskjerm
Problemene i Coop Norden har lenge irritert grasrota i det norske samvirkelagene. Pengene renner inn i Coop-kassa fra Norge og ut i Sverige.

Etter mye internt bråk blir Coop-sjef Svante Nilsson kastet av styret . Med seg får han en gyllen fallskjerm på over 14 millioner kroner.

En toppkvinne mindre
Det norskkontrollerte legemiddelfirmaet Alpharma har slitt hardt i fem år. I slutten av April trekker toppsjefen, Ingrid Wiik, seg.

Månedens finansklovn
Pyramideselskapet WGI skifter 9. april navn til Aspiritus. Verdensleder i WGI, Geir Bjørhusdal, sier han har stor tro på det nye selskapet.

Mai:

Sjøslaget i Oslo tingrett
Mandag 2. mai startet den såkalte båtsertifikatsaken i Oslo tingrett. Kjell Inge Røkke erklærte seg ikke skyldig i hovedtiltalepunktene første dag i retten. Da milliardæren avga sin forklaring i vitneboksen, fulgte TV 2 Nettavisen forklaringen ord for ord.

Første runde i manesjen
Finansakrobaten Christer Tromsdal er en kjær gjenganger i norsk media. Også under båtsertifikatsaken fant Tromsdal veien til overskriftene. Det hele endte med at verken aktor eller noen av forsvarerne ønsket Tromsdal i vitneboksen. Men finansakrobaten skulle komme sterkere tilbake senere.

Du er verdifull
En maidag kunne man også glede seg over nyheten om at de aller fleste av oss er økonomisk verdifulle personer. Unntaket er hvis du er en bonde.

Månedens finansklovn
Såkalte «Nigeria-brev» kan ofte være svært god underholdning. Ekstra morsomt blir det nå avsenderen viser seg å være norsk. I desember ble de to norske «Nigeria-svindlerne» dømt til to år og seks måneders fengsel.

Juni:

Redaktør uten tillit
Etter flere uker med bråk i Dagbladet, valgte redaksjonsklubben i avisen å fremme et mistillitsforslag mot redaktør Thor Gjermund Eriksen. Over et halvt år etter sitter redaktøren fortsatt i stolen.

SAS Braathens i millionkrangel
Ledelsen i SAS Braathens kalte inn til pressekonferanse etter at det ble klart at Konkurransetilsynet står fast på boten på 20 millioner kroner til selskapet. Nå er saken på vei til retten.

Gjedrem beveger seg
Den viktigste hendelsen i juni var da sentralbanksjef Svein Gjedrem hevet styringsrenten med 0,25 prosentpoeng. Dagen etter meldingen fra Gjedrem stilte sentralbanksjefen opp til nett-treff i TV 2 Nettavisen. Der svarte han blant annet på spørsmål om fotball, rente og fremtiden.

KPMG tiltalt av Økokrim
KPMG og revisor John Haukland ble siste uke i juni tiltalt av Økokrim for brudd på revisorloven og regnskapsloven etter at selskapet var revisor i flere Finance Credit-selskaper.

Månedens finansklovn
Studierektor Aage Sending ved Handelshøyskolen BI måtte møte på rektor Torger Reves kontor, etter å ha uttalt at studentene ved skolen ikke kan noe som helst.

Juli:

Røkke får dommen
Juli startet opp med dommen i båtsertifikatsaken. Røkke og alle de andre tiltalte ble funnet skyldig. Etter litt betenkningstid anket finansmannen dommen, men like før jul ble det klart at han kun får ny behandling av straffeutmålingen.

Slutten for Bach
11. juli ble Ole Christian Bach funnet skutt og død i en bil i Sverige. Finansmannens selvmord kom etter at han ble forfulgt av svensk politi.

Oksum finner frem øksa
Konsernsjef Jan Oksum visste neppe hva det var han vekket da han på en av de siste dagene i juli sendte ut en børsmelding om at det arbeides med en plan om å legge ned produksjonene ved Norske Skog Union i Skien i første kvartal 2006.

Månedens finansklovn
Thomas Øye ble svært upopulært blant annet hos David Toskas forsvarer da han tilsto heleri i den såkalte koffertsaken. Men tilståelsen gjorde at Øye fikk lavere straff enn de andre tiltalte i saken. Oslo tingrett dømte Øye til seks måneder bak murene for heleri.

August:

Vollviks milliardeventyr
Etter mye frem og tilbake, med rykter og snodige utspill, kommer omsider mobilgründeren Idar Volvik i mål med salget av Chess. Han casher inn rundt 650 millioner kroner på salget av mobilselskapet sitt.

Børsrekord for 50. gang
Ved utgangen av august satte Oslo Børs rekord for 50. gang i løpet av 2005. Etter en korreksjon på høsten, skyter kursene i været igjen, og børsen ender året med en oppgang på rundt 40 prosent.

Oljeprisen passerer 70 dollar
Orkansesongen i USA satte sitt preg på høsten over hele verden gjennom at oljeprisen steg fra allerede høye nivåer. I slutten av august presset orkanen Katrina prisen over 70 dollar fatet.

Månedens finansklovn
Sirkus WGI går mot slutten. En siste avsløring setter et verdig punktum farsen. Klovne-duoen Tor Einar Olaisen og Tor Anders Petterøe leide inn en hypnotisør for å blåse liv i det skadeskutte pyramidesystemet .

September:

Snøhvitt sprakk igjen
Statoil sliter med å få orden på den gigantiske utbyggingen av Snøhvitfeltet på Finnmarkskysten. I september kaller Statoil-ledelsen inn til pressekonferanse og varsler at kostnadssprekken nå er opp i 19 milliarder kroner.

Mafia bak Syden-svindel
Charter-sesongen til Kanariøyene er på trappene, og svindlerne ruster seg til å selge luft til godtroende nordmenn for titusenvis av kroner. TV 2 Nettavisen avslører Syden-skurkenes sleipe salgstriks.

En siste krampetrekning fra Stordalen
Petter Stordalen og Øystein Stray Spetalen fortsetter kampen for Union, og legger i slutten av september frem tre nye forslag til Norske Skog for å få kjøpe papirfabrikken Union.

Månedens finansklovn
Tre sosialister forsøker seg i september i eiendomsmarkedet, og Jens, Åslaug og Kristin legger 30 millioner kroner på bordet for Vaske-Bakkes villa på Bygdøy, som har vært forsøkt solgt i årevis.

Oktober:

Rød oktober
Etter et usedvanlig godt børsår, starter oktober med et kraftig børsfall. Det er tilløp til paniske tilstander - både i Oslo og ellers i verden. Den 6. oktober faller børsen med rundt fire prosent. Men det holder bare til å plassere dagen på en 19. plass over de verste børsdagene i historien. Børsfallet ansporet Holberg Forvaltning til å lage en humoristisk fremstilling av hvordan du er dømt til å tape på børsen.

Norges rikeste
I oktober kommer også skattelistene som vanlig. Olav Thon er ifølge skattemyndighetene Norges rikeste person, med en formue på fire milliarder kroner. TV 2 Nettavisen hentet også i 2005 ut en egen liste over de rundt 500.000 rikeste personene i Norge. En søkbar tjeneste finner du her.

Månedens finansklovn
Svindleren Thor Kristian Tjøntveit lekte i flere år mus og katt med Økokrim, men i oktober var det slutt på leken. Tjøntveit ble i Oslo tingrett dømt til fem og et halvt års fengsel for å ha svindlet til seg flere titalls millioner kroner.

November:

Finanskjendiser i maktkamp
November startet med det som skulle bli årets store finansthriller, kampen om Opticom. Finansduoen Robert Keith og Thomas Fussell fikk tvangssolgt store deler av sin aksjebeholdning i Opticom, og dermed var slaget i gang.

Renteheving nummer to
Små, men ikke hyppige skritt, er Svein Gjedrems mantra i rentepolitikken. I november kom den andre rentehevingen fra Norges Bank i 2005.

Gav skattelette til japper
I sitt første statsbudsjett klarte sosialisten Kristin Halvorsen å terge på seg mange ved å gi de største skattelettene til høytlønte uten formue og aksjeinntekter. En av skattevinnerne ble statsminister Jens Stoltenberg.

Månedens finansklovn
Se og Hør-kjendis, teppehandler og stebestefaren til Mette-Marits sønn, Mahmoud Maktabi, måtte i november igjen inn på teppet til forbrukermyndighetene. Forbrukerombudet har hatt en årelang kamp med teppehandleren om hans bruk av førpriser og salgspriser på teppesalg. Forbrukerombudet mener Maktabi villeder kundene ved bruken av før-pris.

Desember:

Trakk seg til slutt
Etter å ha klamret seg til jobben som direktør for vinmonopolet gjennom 2005, måtte til slutt polsjefen Knut Grøholt kaste inn håndkleet etter korrupsjonsskandalen.

DNO-feber på Oslo Børs
Det lille oljeselskapet DNO fikk en eventyrlig slutt på 2005, og investorene kunne feire jul i en nesten ekstatisk tilstand da oljeanalytikeren Martin Møllsæter i First Securities spådde at DNO kunne bli større en Statoil.

For et finans-julebord
De sloss så busta fyker om blant annet Opticom, men tre dager før julaften var det riktig så gemyttelig stemning da finanskjendiser i alle kategorier møttes til julebord på Theatercafeen.

Månedens finansklovn
Like hyggelig julestemning ble det ikke for finansmannen Christer Tromsdal som 13. desember ble pågrepet, siktet og idømt 14 dagers varetektsfengsling for korrupsjon.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken