Gå til sidens hovedinnhold

«Silje» bønnfalte politikerne

Men fikk bare valgflesk i retur. Se det følelsesladde brevet gjeldsofferet sendte dem.

(iBergen.no) Bergenskvinnen «Silje» sto tirsdag fram i iBergen.no og fortalte om sin angst for å åpne brev, svare telefonen og lese e-post.

- Ble syk av posten
Den gjeldstyngede småbarnsmoren hadde utviklet såkalt finansfobi etter over åtte år med økonomiske problemer.

- Jeg ble fysisk syk da jeg så en regning. Bare det å ta i en regning gjør at det låser seg. Jeg får ikke engang til å betale en regning på 30 kroner. Nå løser jeg det med å bare gjemme unna regningen, for å unngå å bli syk, fortalte hun til iBergen.no.

Skrev brev til politikere
For ett år siden, midt under kommunevalgkampen, fortalte hun historien sin til ulike politikere i et bønnfallende brev, der hun beskrev sykdommen sin slik:

«I den perioden, hvor ting var som vanskeligst, skvatt jeg til hvis noen ringte på døra, og følte stort ubehag ved å svare telefonen. Jeg fikk også store søvnproblemer. Posten hopet seg opp i store svarte sekker, jeg hadde x antall ubesvarte anrop hver dag, og hvis det ringte på døren så lot jeg vær å åpne.»

Les hele brevet her.

Foreslo møte
Det personlige brevet resulterte i svar fra både Ågot Valla (SV), Margrete Cappelen (Ap), Fredrik Färber (Frp) og Gjermund Hagesæter (FrP). Alle ga uttrykk for dyp medfølelse for «Silje» og situasjonen hun var midt oppi. Ågot Valla foreslo til og med et møte med henne neste gang hun var i Bergen.

Les svarene her.

Men etter at valgkampen var over ble det igjen stille rundt «Silje». Hun måtte kjempe videre alene mot gjelden på tre millioner kroner og angsten for å åpne posten.

Siden den gangen har finansdepartementet økt forsinkelsesrenten to ganger fra 11,5 til 12,75 prosent, dermed blir regninger som ikke betales ved forfall dyrere.

Husker «Silje»
Et forsøk på å bedre gjeldsslavers stilling i skattetvister med ligningsvesenet ble gjort halvannen måned etter valget da Fremskrittspartiet fremmet et forslag i Stortinget. Forslaget ble imidlertid nedstemt i finanskomitéen, på anbefaling av finansminister Kristin Halvorsen.

Gjermund Hagesæter, som fremmet forslaget, husker godt brevet han fikk fra «Silje».

- Ja, jeg husker det. Dette er jo et tragisk eksempel på hvordan det har gått galt for en ressursterk person som ikke blir tatt på alvor av samfunnet, sier Hagesæter til iBergen.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Helt hårreisende
Han er oppgitt over at forslaget hans aldri fikk gehør politisk, et forslag han mener kunne bedret situasjonen for «Silje» og andre med finansfobi.

- Forslaget ble bare møtt med en kald skulder. Vi ønsket å redusere statens makt som kreditor, når for eksempel stattebetalere skylder skatt. Systemet vi har nå er ekstremt firkantet. Skatteetaten bare kjører på og gjør ting verre for dem som er kommet litt skjevt ut. Man burde ha en langt større forståelse for enkeltskjebner.

At «Silje» har utviklet finansfobi mener Hagesæter er skremmende.

- Det er helt hårreisende at en kommer i en slik situasjon der man blir redd sin egen post. Samfunnet tar ikke slikt på alvor, men møter det med en holdning der det settes spørsmålstegn ved viljen til den som blir rammet av finansfobi, sier han og lover samtidig at det forkastede forslaget vil bli tatt fram igjen ved neste Stortingsperiode.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping