(iBergen.no) Ifølge en engelsk forskningsrapport fra 2003 lider 20 prosent av Storbritannias befolkning av såkalt «finansfobi», der den som er rammet har en overveldende frykt for å åpne sin egen post, sjekke bankkontoen eller fylle ut skjema.

Ifølge Gjeldsoffer-Alliansen (GOA) er også 20 prosent av nordmenn ofre for denne lidelsen, som fører til økonomisk ruin og en ugjendrivelig gjeldsspiral.

Gjelden vokste
Bergens-kvinnen «Silje» er en av dem. I fem år har hun hatt en irrasjonell frykt for å åpne regninger, svare telefonen eller lese e-post. Årsaken er en umulig gjeld hun ikke kan betjene.

- For åtte år siden ble jeg og min mann lurt med på en forretningsavtale som satte oss i en gjeld på 100.000 kroner. Gjelden ble umulig å håndtere og ingen banker ville hjelpe oss. Selv om vi betalte 10.000 i måneden, gikk ikke gjelden ned. Et år ble vi i tillegg skjønnslignet og snart var gjelden vokst til 900.000 kroner, forteller hun til iBergen.no.

De store utgiftene til 100.000-kronersgjelden gjorde nemlig at ingen andre regninger ble betalt.

Har du angst for regninger eller skjema? Tips iBergen.no på e-post.

- Jeg blir fysisk syk
Daglig ble postkassen fylt med regninger. Og til slutt ble det bare for mye for «Silje». Etter tre år med bekymringer turte hun ikke lenger å åpne regninger.

- Jeg ble fysisk syk da jeg så en regning. Bare det å ta i en regning gjør at det låser seg. Jeg får ikke engang til å betale en regning på 30 kroner. Nå løser jeg det med å bare gjemme unna regningen, for å unngå å bli syk, sier småbarnsmoren.

Samlet post i svarte sekker
I et brev hun sendte til flere politikere under valgkampen i 2007 beskrev hun sykdommen slik:

«I den perioden, hvor ting var som vanskeligst, skvatt jeg til hvis noen ringte på døra, og følte stort ubehag ved å svare telefonen. Jeg fikk også store søvnproblemer. Posten hopet seg opp i store svarte sekker, jeg hadde x antall ubesvarte anrop hver dag, og hvis det ringte på døren så lot jeg vær å åpne.»

I dag har gjelden vokst til formidable tre millioner kroner, hvorav halvparten er bare gebyrer, renter og omkostninger, ifølge «Silje». Hennes nærmeste familie vet ikke om hvor alvorlig problemene hennes i virkeligheten er, og selv ser hun ingen ende på elendigheten.

- Jeg kan ikke huske når jeg sist holdt i en regning og betalte den. Lenge håpet jeg at jeg kunne bli frisk, men nå har jeg bare gitt opp.

Bæreposer med regninger
Historien hennes er ikke enestående. For i Gjeldsoffer-Alliansen (GOA) har man kjent til fobien i 18 år etter daglige besøk fra folk med regelrett frykt for sin egen post.

- Vi har fått besøk av folk på kontoret som har med seg to til tre bæreposer med post de ikke tør å åpne. Da har jeg gjerne klar en kaffekopp og en tørkerull før vi setter oss ned sammen og begynner å åpne brevene, forteller GOA-leder Bengt Scheldt.

Kvalm av post
Symptomene på alvorlig finansfobi er fortvilelse, kvalme, magesmerter, svimmelhet og immobilitet, ifølge doktor Brendan Burchell ved Cambridge University, som har skrevet den engelske rapporten fra 2003.

Det er reaksjoner som enhetsleder for gjeldsrådgivningstjenesten i Bergen kommune gjenkjenner.

- De har psykiske problemer som angst og handlingslammelse og tør ikke åpne posten. Jeg vil anslå at 1 av 5 som oppsøker meg har det jeg kaller for konvoluttfobi. De kommer hit med en bunke papirer som viser seg å være mye uåpnet post. Da blir vi enige om å åpne brevene sammen, sier Ove Rønhovde.

Inkassogjeld
I de uåpnede brevene ligger regninger og purringer på de samme regningene. Ofte har gjelden tredoblet seg på kort tid. I tillegg kan man få straffegebyr fra det offentlige når man ikke makter å fylle ut pålagte skjemaer.

- Heldigvis slipper man fra i år av å levere selvangivelsen, så da trenger man ikke lenger å tenke på straffeskatt fordi man ikke orker å fylle ut selvangivelsen. Hvor mye staten tjener inn på straffegebyrer fra folks skrekk for å fylle ut skjemaer, vet jeg ikke, sier Scheldt.

- De er ikke late
Årsaken til hvorfor noen utvikler fobien er kompleks, men at den rammer late personer uten betalingsmoral er en myte, ifølge Scheldt.

- Faktisk er det helt motsatt. Som oftest er det de mest ærekjære og moralske som opplever å miste kontrollen og dermed får fobien. Jeg har møtt både advokater, regnskapsførere og professorer med denne tilstanden, sier han.

- Se det i øynene
Håpet er at fobien snart vil anerkjennes som en offisiell psykiatrisk diagnose av WHO og den amerikanske psykiaterforeningen.

- Da kan det kanskje bli lettere for fobikeren å møte forståelse fra både det offentlige og inkassobyråene. Det kan også komme et behandlingsopplegg. Mange med finansfobi vet ikke engang at de har problemet og får heller ikke hjelp, sier Scheldt, som bare har ett råd til personer med fobien:

- En psykolog jeg snakket med fortalte at den eneste måten å mestre en fobi på er å se den i øynene.

Les flere nyheter på iBergen.no