Gå til sidens hovedinnhold

Finansgambling gir milliardtap

Verdens rikeste mann, Warren Buffett, taper åtte milliarder kroner på derivathandel. Men det stopper ikke storfesten.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den eksentriske milliardæren Warren Buffett, som av Forbes tidligere i år ble kåret til verdens rikeste mann, forteller i forkant av generalforsamlingen i hans investeringsselskap Berkshire Hathaway, at inntjeningen i selskapet falt 64 prosent i fjor. Dermed er selskapet nede på 2005-nivå.

NA24 - din næringslivsavis

Buffett og Berkshire gir alle de markante rentekuttene deler av skylden. Inntjeningen fra derivatkontraktene falt dermed markant, og Buffett har tapt stort på den risikofylte satsingen.

Tapte åtte mrd
Verdens rikeste mann tapte 1,6 milliarder dollar, eller åtte milliarder kroner, på handel i finansielle derivater. Dette er kontrakter om kjøp og salg av varer og verdipapirer i fremtiden.

For et år siden satt Buffetts selskap igjen med et resultat på 2,4 milliarder dollar, eller 12 milliarder kroner, i kvartalet, nå er tallet nede i 940 millioner dollar, eller fem milliarder kroner.

- Berkshire Hathaway står overfor en signifikant risiko med tanke på derivatkontraktene, mener Charles Hamilton, analytiker ved FTN Midwest Securities, overfor Bloomberg.

- Vil være lønnsomt
Driftsresultatet, som inkluderer investeringstap på 991 millioner dollar, var på 1247 dollar per aksje, mens det ifølge Bloomberg var ventet et resultat på 1430 dollar.

I et brev til sine medaksjonærer varslet Buffett at derivathandelen ville gjøre resultatene i selskapet noe ujevne. Han forsøker imidlertid å overbevise aksjonærene om at handelen over tid ville gjøre selskapet mer lønnsomt.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Aksjonærene lytter. For sammen med Buffett har de allerede tjent betydlige summer på investeringsselskapet.

Denne helgen møtes de 30.000 medsammensvorne på Buffetts storfest, også kalt generalforsamling.

De ble mottatt fredag, og holder lørdag et seks timer langt møte, der det ventes at Buffett blant annet skal spille ukulele (se bildet).

Aksjonærene skal feire deres evne til å tjene penger.

Reklame

Kurs: Slik handler du Bitcoin