Det lønner seg ikke med «pakkerabatt» hos forsikringsselskapene. Spar på å lage egen pakke ved å kombinere de billigste enkeltforsikringene.

Det viser en fersk undersøkelse utført av Finansportalen.no.

- Forsikringsselskap og banker elsker «totalkunder.» Disse kundeforholdene har ofte svulstige navn som; gullkunde, platina, premium, super, ultra eller lignende. Felles for alle er er de låser deg som kunde, slik at det blir vanskeligere å bryte ut av kundeforholdet, selv om du kan spare betydelige beløp ved å velge flere leverandører, sier daglig leder av Finansportalen Elisabeth Realfsen.

Sats på flere

- Å ha kundeforhold til flere forsikringsselskaper, er svært lønnsomt. Å være kritisk til såkalte pakkerabatter og totalkunderabatt, kan også spare tusenlapper. For det er nesten alltid billigere med flere enkeltforsikringer hos flere selskaper enn å samle alle forsikringene hos ett selskap, fortsetter hun.

Hvor mye billigere det er med enkeltforsikringer varierer.

Finansportalen har regnet på priser for tre familier. Felles for alle er at de sparer på enkeltforsikringer. Forutsetningen er at man kjøper de billigste enkeltforsikringene, for prisforskjellene er enorme. Det er dermed tusenvis av kroner å spare ved å bytte forsikringsselskap.

Bytt og spar

Som Finansportalens prisundersøkelse viser, er det betydelige beløp å spare på de vanligste forsikringene. Det lønner seg å sjekke betingelsene jevnlig.

- Mange forsikringsselskap øker prisen for eksisterende kunder jevnt og trutt, så det som var rimeligste selskap for et par år siden, behøver ikke lenger være billigst, sier Realfsen som oppfordrer folk til å se gjennom forsikringene sine og regne ut hvor mye de kan spare ved å bytte selskap, sier Realfsen.

Regn ut hva du kan spare selv. Ved å benytte " pakkekalkulatoren på Finansportalen" finner du billigste pakkepris, som du kan sammenligne med det tilbudet du har. Prisen på enkeltforsikringer finner du på Finansportalens forsikringssider. Du kan enten be ditt nåværende selskap om å matche beste tilbud, eller bytte selskap.

- Husk at du kan bytte forsikringsselskap når som helst. Det er ikke lenger nødvendig å vente til regningen kommer, såkalt hovedforfall. Bytter du, refunderer selskapet du flytter fra det som er igjen av årspremien, sier Realfsen.

Spar med flere forsikringsselskaper

Finansportalen har regnet hva det koster å forsikre familier fra nord til sør i landet. Å velge dyreste selskap svir i lommeboka. Å samle alle forsikringer hos et selskap, er også dyrere enn å velge de billigste enkeltforsikringene.

Som tabellene viser er det mye å spare på å velge selskapet med billigst samlerabatt. Aller mest er det å spare på å kjøpe de billigste enkeltforsikrningene.

Vi forutsetter en familie på fire bosatt i en enebolig fra 1980. De kjører en Golf 1.4 fra 2013. De har helårs reiseforsikring og ulykkesforsikring på 2. millioner.

Er familien bosatt i Oslo vil den årlige besparelsen være 1882 kroner. Er familien bosatt i Volda er den årlige besparelsen 534 kroner.

- Bør også vurdere dekningsgrad
Bransjen selv svarer slik på kritikken av totalprogrammene innen forsikring:

- Vår oppfordring er som alltid at alle forbrukere bør sjekke priser og vilkår på sine bank og forsikringstjenester, sammenligne ulike tilbud, og bruke sin markedsmakt til å få så gode vilkår som mulig. Pris er jo en av de tingene man bør vurdere, men også dekningsgrad, egenandeler og andre forhold kan være viktige forskjeller som man bør vurdere. Det høres litt for enkelt ut å si at det er rimeligere med enkeltforsikringer fremfor totalpakker. Dette vil nok variere litt avhengig av hvilke forsikringer man ønsker, og hva slags dekning man har behov for, sier direktør for kommunikasjon og samfunn Jan Erik Fåne i Finans Norge.