Oppi alt det kjempeviktige #metoo har ført med seg, har også mye bra forsvunnet i mengden. Han fine fyren, for eksempel. Han som alltid behandler andre med respekt og tar et nei for et nei.

Det ønsker vi å gjøre noe med, så det skal vi! Vi skal hedre nettopp de som oppfører seg bra og skape gode forbilder gjennom vår nye kampanje #finfyr.

Vi har lyst til å høre om mange flere fine fyrer, forbilder, kjærester, venner, pappaer, brødre eller kolleger for å dele ut en #finfyr-pris til prisvinneren i ditt liv!

Nominer den fineste fyren du vet om ved å sende en mail til detnye@egmont.com og fortell oss hvorfor den personen du har i tankene akkurat nå fortjener en pris.

Vi har spurt fem av de fineste fyrene vi vet om hva det vil si å være en fin fyr og bra dame for dem og hvem som er prisvinneren i deres liv.

PS: Vi skal også ha en #bradame-pris.

Les også: Hva gjør man hvis man opplever seksuell trakassering?

MARLON LANGELAND (18)

Skuespiller

Kjent fra TV-serien Skam


- Hva vil det si å være en fin fyr for deg?

- En bra fyr for meg er en som tar ansvar når ingen andre tar det. En fyr som setter andres behov foran seg selv, men fortsatt beholder sin egen integritet. En bra fyr er en som kan sitte barnevakt for naboen, stille opp for venner og kan danse hele natta på fest.

- Hva legger du i begrepet å være en bra dame?

En bra dame er en med masse positiv energi, initiativ og smittende godt humør. En som er keen på kunnskap om noe mer enn bare seg selv. En bra dame er stolt av sin egen personlighet og kan eie rommet hun er i.

- Hvem er prisvinneren i ditt liv?

Prisvinneren i mitt liv er mamma. Hun er det som får dagen til å gå videre. Hun er den som hjelper meg uansett tid og sted, selv om hun har mye å gjøre og tenke på. Hun er den som gir meg et mål, mot og inspirasjon. Jeg kan på ingen måte gå imot henne, med tanke på det hun har gjort for å forsikre mitt liv sånn det er i dag. Emmyen, Oscaren, Grammyen, Gullruten og Amanda-prisen går til mamma.

MARKUS BAILEY (25)

Programleder og musikalartist

Aktuell med musikalen «Book of Mormons»

- Hva betyr det å være en fin fyr for deg?

- Ironisk nok er man en fin fyr hvis man ikke oppfører seg som en kuk. Vis respekt for folk, og prøv å gjøre det lille ekstra for at folk skal ha en hyggeligere hverdag. Jeg mener ikke at alle må være Jesus, Ghandi eller Dalai Lama. Men ha intensjonen at du vil folk vel. Så er det mer en nok til å være en fin fyr.

- Hva legger du i begrepet å være en bra dame?

- Altså, vi lever i 2018, så å være en bra dame går på det samme som å være en fin fyr. Samme om du er en bra dame, fin fyr eller snill hen; bare vis kjærlighet. Prøv å smile litt ekstra og gi ut high fives. Jo snillere folk er, jo nærmere er vi en idyllisk fremtid med svevende biler og iPhones med innebygd Nutella-dispensere.

- Hvem er prisvinneren i ditt liv?

Siden vi snakker om fine folk har jeg lyst til å gi en shoutout til squaden. Gjengen min, the crew! Jeg er ganske stolt over at jeg har en vennegjeng som ikke lager bråk på byen og ikke gidder å «beefe» ute. Det er noe av det verste jeg vet. Gutta bare drar ut for å kose seg, vil at andre skal kose seg og sprer glede. Er det en konfrontasjon snakker man det ut og avslutter ved å gi en handshake eller klem til den andre parten. Synes flere skulle oppført seg sånn. Heia gutta.

STIAN BLIPP (27)

Programleder

Aktuell med talkshowet «Stian Blipp Show»

- Hva betyr det å være en fin fyr for deg?

- En fin fyr tror ikke at han automatisk har rett på noe. Han får respekt ved å vise respekt, han mottar kjærlighet ved å gi kjærlighet og han viser styrke ved å løfte opp de som er svake. En fin fyr er god mot de rundt seg uten å forvente noe tilbake.

- Hva legger du i begrepet å være en bra dame?

- Veldig mye av det samme som jeg legger i første spørsmål. Det som gjorde at jeg falt for min kommende kone var den enorme kapasiteten for godhet og kjærlighet. Hun har fokus på det som er ekte og viktig: Oss to, familiene våre, vennene våre. Dette inspirerer meg hver dag til å bli et litt bedre menneske.

- Hvem er prisvinneren i ditt liv?

- Her kunne jeg virkelig nominert et titalls mennesker. På min reise har det vært utrolig mange som har formet meg, hjulpet meg, inspirert meg og utfordret meg. Alt fra lærere som sa de riktige tingene til folk som støttet når alt så mørkt ut. Om jeg skal si én prisvinner, så må det være Jamina. Hun har virkelig fylt livet mitt med så mye kjærlighet. Og det er jo det livet handler om til slutt. Kjærlighet.

JOAKIM KLEVEN (24)

Fotograf

Aktuell med seriene «Sophie Elises verden» og «Stuck»

- Hva betyr det å være en fin fyr for deg?

- Er det noen forskjell på å være en bra dame og en fin fyr, egentlig? De samme verdiene gjelder for begge kjønn, syns jeg. Man skal respektere hverandre og behandles likt - uansett kjønn, seksuell legning, rase og religion. Det høres enkelt ut og det burde virkelig være like så.

En bra person i mine øyne er når en som er opptatt av at mennesker rundt seg har det bra, respekterer ulikheter og er et genuint snilt og godt menneske. Stort pluss er å være samfunnsengasjert, å fremheve sine hjertesaker og bruke sin stemme for å prøve å gjøre en forskjell her i verden. Det er det fineste et menneske kan gjøre: gi sin stemme til de som trenger det.

En fin person lytter, har rom for andre og tør å være ærlig med følelsene sine. En fin fyr er en person som ikke er redd for å vise følelser og tør å felle noen tårer iblant. Det er er noe jeg anser som lett, men som jeg tror mange menn sliter litt med. Jeg tror flere menn føler seg «svak» hvis de viser sårbare følelser, noe jeg synes er trist. Machokulturen lever fortsatt, dessverre.

- Hvem er prisvinneren i ditt liv?

- Prisvinneren i mitt liv er uten tvil mamma. Hun får meg alltid i godt humør - selv på dårlige dager. Hun stiller alltid opp og heier og støtter meg i alt jeg gjør. Mamma har alltid latt meg få være den jeg er og aldri stilt spørsmål ved det. Alle vennene mine elsker henne og hun må være Norges vakreste og herligste faghag. Mamma er så FAB og jeg vet virkelig ikke hva jeg skulle gjort uten henne. Mitt største forbilde!

GRUNDE MYHRER (21)

Realitydeltaker

Kjent fra Paradise Hotel

- Hva betyr det å være en fin fyr for deg?

- Det handler om å være den gode, gamle gentlemannen. Den som viser respekt og står for gode verdier, samtidig som han er et godt medmenneske og sprer rundt seg med kjærlighet og gjør det lille ekstra for at andre skal ha det bra.

- Hva legger du i begrepet å være en bra dame?

- Jeg vet ikke om det finnes et lignende ord for gentelman for damer, men hvis det finnes så er det vel det. Vær en som bryr seg om andre og som viser kjærlighet.

- Hvem er prisvinneren i ditt liv?

- Min mor er en bra dame! Hadde flere vært som henne, hadde verden vært et varmere sted.