(BIIPMAG): Elever ved en skole i Västerbotten i Sverige må avgi fingeravtrykk for å få mat i kantinen. Integritetskrenkende, mener svenske Datainspektionen.

I tillegg til å måtte avgi fingeravtrykk, må også elevene taste en firesifret kode slik at skolen kan hindre uvedkommende å spise på skolens område. Det skriver Aftonbladet.

Kunne skjedd i Norge
Pressekontakt i Datatilsynet Ove Skåra sier til biipMag at dette også kunne skjedd i Norge.

- Ja, det kunne skjedd i Norge. Det svenske og norske samfunnet er såpass likt at det bør vi kunne regne med. Men det hadde ikke blitt gitt tillatelse til et slikt system fra Datatilsynet.

- Om saken utelukkende handler om et sikkerhetsaspekt, for eksempel slik det opereres på flyplasser, så kan slike rutiner være hensiktsmessige og i orden. Men ikke i et slikt tilfelle om elever skal få tilgang til kantinen eller ikke, sier Skåra.

HVA SYNES DU OM DISSE SKOLERUTINENE? DISKUTER I KOMMENTARFELTET UNDER.

Uenighet om skolerutinene
Ifølge Aftonbladet kan informasjonen også brukes til budsjettering og å planlegge innkjøp. De samme rutinene benyttes også i Uddevalla.

- Dette har vært opphavet for en stor diskusjon i Sverige, og det svenske datatilsynet har også sagt nei. Men så er det en annen rettsinstans som da likevel har gitt skolene tillatelse til å innhente fingeravtrykk og bruke slike rutiner.

Datainspektionen ønsker å stoppe kommunens prosedyrer, og de venter ifølge den svenske avisen på at protesten skal behandles i retten.

Siste fra biipMag
Slakter eget bordellforslag
Sjekk Sarah Palins hip hop-groove
Frekt tilbehør til deg
- Norske jenter er vågale

GÅ TIL FORSIDEN HER