Gå til sidens hovedinnhold

Fingermat i alle fasonger

Du kan kalle det fingermat, plukkemat eller småmat. En mengde småretter egner seg godt for en uhøytidelig vennefest.

I Frankrike kaller man dem hors d'oeuvres, i Spania tapas, i Italia antipasti og lengst inne i Middelhavet (altså ikke i Portugal) kaller man dem mese. Av en eller annen grunn er det tapas-navnet som nå hefter med mesteparten av denne typen mat når man får den servert på restaurant.

Tapas var i utgangspunktet en liten smakebit av en god lokal skinke, pølse e.l. lagt på en liten skål som ble plassert på toppen av glasset for å holde fluene unna vinen. Etter hvert har det utviklet seg. I de mest kjente tapas-områdene i Spania kan du plukke fra en endeløs rekke småretter langs bardisken.

Det er ikke nødvendig å holde seg strengt til det spanske heller. Man kan godt bevege seg over grensen til nabolandene eller helt over til det asiatiske.

Poenget er at det er et utvalg småretter der man forsyner seg av litt av hvert - ikke helt ulikt et norsk koldtbord med andre ord. Gjør det enkelt - med biter av god spekeskinke, små, kokte poteter i persille, oliven og ost - eller mer forseggjort med marinert kjøtt og scampi. Server gjerne en rykende varm, enkel suppe først og noe godt og friskt til dessert.

Her kan du finne flere oppskrifter.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus