Gå til sidens hovedinnhold

Norsk ekspert: Anorektikere dyrker sykdommen på Instagram

For hver gang noen trykker «like» på et bilde, så skal man sulte seg en time.

(SIDE2): Unge piker konkurrerer om hvem som faster lengst og gir hverandre råd om hvordan de raskest går ned i vekt.

Inspirerer hverandre
Instagram er blitt en populær bilde- og fototjeneste hvor man kan dele sine opplevelser og minner sammen med andre, men det er også blitt en plattform hvor unge jenter som lider av spiseforstyrrelser henter inspirasjon og støtte fra andre brukere, ifølge Politiken.

Den danske avisen har fulgt en anorektiker som har 369 følgere og for hver «like» et bilde får, så vil hun sulte seg selv i en time. På et bilde har det kommet inn 46 «likes».

«Hun har ingen energi, men i det minste så gir hun seg ikke, skriver hun til sine følgere.

«Magen din rumler ikke, den gir deg applaus»
Det finnes ikke noe konkret tall på hvor utbredt spiseforstyrrelsen er på Instagram, men et søk på hashtag anorexia gir 822.846 resultater, skriver avisen. Bare de fire siste dagene var det kommet inn 20.000 nye bilder av unge som sulter seg.

Som bildetekst skriver en bruker følgende:
«Magen din rumler ikke, den gir deg applaus».

- Hvis de er i behandling blir dette motarbeidet mot de beskjedene de får på Instagram, sier den norske professoren og psykiateren Finn Skårderud.

Han er en internasjonal anerkjent ekspert på spiseforstyrrelser og driver blant annet egen psykoterapeutisk praksis i Oslo.

- Jeg kan gi de gode råd og veiledning et kvarter i uka, men de bruker flere timer på Instagram hver dag, sier Skårderud.

- Det skapes en subkultur hvor de dyrker sykdommen, og dette skal tas alvorlig. Anoreksia er psykiatriens mest dødelige sykdom.

Får følelsen av suksess
Anorektikere på Instagram og andre sosiale medier legger ut bilder av deres magre kropper med utstikkende ribbein og ryggsøyler, men de legger også ut andres kropper som de mener er perfekte.

De gir hverandre råd til hvordan man kan gå ned flest kilo på raskest mulig tid. I tillegg skapes det konkurranser om hvem som har gått ned mest eller fastet lengst.

- I dette fellesskapet anses jentene for å være dyktige og de blir anerkjent for det de gjør; det å være en flink anorektiker. De opplever sukesss, sier en annen ekspert på området, psykoterapeut Conny Abelskov.

Uvitende foreldre
Peter Ramsing arbeider som overlege ved Center for Spiseforstyrrelser under Region Midtjylland og han er enig i at det som nå foregår på Instagram kan være farlig for både nåværende og tidligere anorektikere.

Ramsing mener anoreksiatrenden på Instagram gjør det mer problematisk å hjelpe disse menneskene fordi det ofte foregår uten at noen vet om det, slik som for eksempel foreldre, venner og helsepersonell.

I en mail til den danske avisen skriver Instagram at kommunikasjon om slike alvorlige temaer er avgjørende for å skape bevissthet omkring problematikken.

Videre innrømmer Instagram at ulike hashtags og kontoer kan oppfordre til spiseforstyrrelser, og ifølge bildetjenesten vil disse bli deaktivert.

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua

Kommentarer til denne saken