Gå til sidens hovedinnhold

Finner tilbake til formen

Oljeprisen har begynt å bevege på seg og drar børsen i pluss.

Etter å ha ligget i negativt terreng store deler av dagen har Oslo Børs snudd den negative trenden.

NA24 – din næringslivsavis

Oljeprisen stiger og det smitter over på Oslo Børs. En drøy time før handelen stenger er hovedindeksen opp 0,68 prosent til 230,75 poeng.

De amerikanske børsene er blitt dratt i pluss. De store selskapene tynge lenge børshandelen, men det er i ferd med å snu.

Les mer: USA trekker opp

Nedtur i oljemarkedet
Usikkerheten rundt gassleveransene fra Russland gjennom Ukraina er fortsatt et tema iblant spekulantene. Nordsjøoljen med levering i februar blir omsatt for 45 dollar per fat. Det er en oppgang på 5 prosent. Ved råvarebørsen i New York blir kontraktene på referanseoljen WTI omsatt med en betydelig rabatt på nordsjøoljen.

StatoilHydro stiger 0,43 prosent til 117,50 kroner og er den mest omsatte aksjen på Oslo Børs.

Fallende kjemper
Aksjekursen til flere amerikanske gjødselprodusenter falt markant mandag kveld. Det har smittet over på kursen til Yara som løftes 0,83 prosent til 151,50 kroner.

Oljeserviceaksjene er også i ferd med å snu i pluss. Seadrill er ned 0,89 prosent til 55,80 kroner, men var tidligere langt lavere. Aker Solutions stiger 1,69 prosent til 42 kroner. Sevan Marine faller 4,71 prosent til 7,89 kroner.

Solenergiselskapet REC blir sendt ned 1,44 prosent til 68,50 kroner etter at solcelleprodusenten Suntech Power nå sier opp 10 prosent av arbeidsstokken på grunn av dalende etterspørsel.

Les mer: Mørkere for solkjempe

Svekkelse i Europa
Frykten for at resesjonen i flere av de ledende landene i Europa, USA og Asia skal bli langvarig og dypere senker børsene i Europa. Det er også stor usikkerhet rundt hva selskapene kommer til å levere nå i forkant av resultatsesongen. Faren for resultatvarsler og skuffende meldinger rundt utsiktene til selskapene

I Frankfurt faller DAX-indeksen 2,2 prosent, mens den britiske FTSE 100-indeksen viser et tilsvarende fall. I Paris blir CAC 40-indeksen senket 2,5 prosent. De øvrige nordiske børsene viser også svakheter. Verst går det i Finland der OMX-indeksen i Helsingfors faller 3,5 prosent. København og Stockholm er ned henholdsvis 1,95 prosent og 2,25 prosent.

Elendige Asia-børser
Oslo Børs blir også påvirket av utviklingen i USA og Asia hvor de toneangivende børsene falt betydelig. I Japan skaper stigende kurs på yen problemer for landets viktige eksportindustri. Honda og Sony opplevde en nedgang på henholdsvis 6,2 prosent og 8 prosent etter valuta svingninger. Det er også ventet at Sony vil levere svake tall for fjerde kvartal, melder Bloomberg News.

Sammen med fallende råvarepriser opplever de asiatiske markedene det største fallet på en måned. Nikkei-indeksen i Tokyo falt 4,5 prosent, mens Morgans Stanleys Asia-indeks faller 2,8 prosent. Siden starten av året har indeksen falt 3,3 prosent.

Den kinesiske CSI 300 indeksen falt tilbake 1,8 prosent og falt etter at en statlig rapport viste at eksporten falt med 2,8 prosent i desember. Dette er det største fallet på nesten et tiår.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken