Gå til sidens hovedinnhold

Finske tilfeldigheter

500 euro og mange andre tilfeldige hendelser ender opp som en livlig film fra den finske hovedstaden.

Frozen Land (Paha maa) – Finland 2005. Regi: Aku Louhimies. Med: Jasper Pääkkönen, Mikko Leppilampi, Pamela Tola, Petteri Summanen, Mikke Kouki, Matleena Kuusniemi m.fl.

Aldersgrense: 15 år.

Tilfeldighetenes spill går i en evig runddans når regissør Aku Louhimies følger den ene skjebnen etter den andre i «Frozen Land».

Tragediene er mange etter hvert som kaoset inntar de mange stakkarslige figurene som blir med på denne fullendte sirkelen av tilfeldigheter.

Det hele begynner med at en dyktig litteraturprofessor får sparken. Deretter blir sønnen kastet på dør, vel og merke frivillig, og etter hvert kommer også en falsk pengeseddel ut i omløp.

En sirkel bestående av en god dose moralsk forfall utspiller seg så i de kalde gatene i Helsingfors. Skjebnene til sju mennesker veves inn i hverandre og danner et portrett fra samtiden.

Filmen er delvis bygget på en av Leo Tolstojs noveller og forfatteren har i alle fall gitt regissøren ideen til filmen.

En liten følelse av «finsk fjernsynsteater» henger igjen etter at vi har opplevd et lite dusin med opp- og nedturer. Tragediene er mange, men en god dose svart humor gjør hele rundreisen ganske behagelig og tilfredsstillende. I det kalde miljøet, som tittelen henspeiler på, er det mye varme å finne i de finske menneskene. Mange av dem stereotyper som passer godt inn i vår oppfatning av nabofolket.

Selv med ingredienser som vold, sex og alkohol greier filmen å løfte seg opp fra de sosiale problemene som ligger i bunnen. Filmspråket er lekkert og lekent, og den kalde følelsene av finsk hverdag smyger seg inn mellom filmens mange sekvenser.

De elsker, stjeler, slår og banner som bare finner kan. Som en god dram med vodka i magen, sitter allikevel historien som den skal. De fleste trådene er fint nøstet sammen ved filmens slutt.

Her finner du flere filmanmeldelser.

Reklame

Bestselger: Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris

Kommentarer til denne saken