Gå til sidens hovedinnhold

Det beste av Firenze

Renessansens hovedstad, Firenze, frister med sine praktbygg, trange smug, vin og mat. Her er en miniguide til Toscanas praktby.

HTML EMBED

Firenze flommer over av verdenskunst og praktbygg, men det er like mye de trange smugene, solnedgangen over elven Arno, og de mange små og spesielle butikkene med aner tilbake til middelalderen som får besøkende til stadig å vende tilbake til renessansens hovedstad.

Grunnleggende fakta om Firenze

Land Italia
Innbyggere Ca. 370 000
Tidssone GMT +1 (som Norge)
Valuta 1 Euro = ca. 7,55 NOK
Nødnumre Hovednummer 113, brann 115, sykehus 118, trafikkpoliti (24 timer) +39 055 503251

Turistinformasjon
Visit Florence
Enit

Hvor Distriktshovedstad i provinsen Toscana, beliggende ved elven Arno på en slette ved foten av fjellkjeden Appenninene.
Når Hele året, men våren og høsten er spesielt vakre, ikke minst i parker og i området rundt. I sommersesongen blir gatene trange og køene lange.
Hvorfor Både kunsthistorisk og arkitektonisk anses Firenze for å være én av verdens mest spennende byer. Også på det kulinariske området er byen og området viden kjent.

Slik kommer du til Firenze

Det er per i dag ingen direkteruter mellom Firenze og Norge, men både Norwegian og Ryanair flyr på Pisa, som ligger en knapp time unna med tog. Roma og Milano er også i overkommelig avstand. Flyr du med én mellomlanding, er mulighetene mange. Ving har en del hoteller i Firenze, mens for eksempel Olivenreiser og Merlot Reiser tilbyr rundreiser i Toscana på sykkel eller til fots.

Kom deg rundt i Firenze

Flyplassen ligger kun fem kilometer fra byen og flybussen SITA tar bare noen minutter inn til sentrum. I selve byen er det meste innen gåavstand, og biltrafikk i de trange sentrumsgatene er begrenset til det nødvendigste. Bussene i byen og omegn opereres av ATAF, og det er billigst å kjøpe billetter på forhånd. Drosje bestiller du på tlf. 055 42 42, og du kan leie sykler hos for eksempel Alinari Rental i via San Zanobi 38b.

«Firenze er som malt i en lett, fiolett farge, som utvannet vin.»
Henry James, forfatter

«I Paris lærer du åndfullhet, i London hvordan du ødelegger dine rivaler. I Firenze lærer du deg å bevare fatningen.»
Virgil Thomson, komponist

Før du drar til Firenze

Les «The City of Man» av Michael Harrington er en trilogi basert på en sann historie om den italienske renessansen, med utgangspunkt i Firenze.

Se «Et rom med utsikt» (1985) er den mest kjente internasjonale filmen om Firenze, som omhandler både byen og hvordan den påvirker en gruppe engelskmenn på dannelsesreise mot slutten av 1800-tallet.

Hør Som senter for renessansen var det nettopp i Firenze Florentine Camerata møttes på midten av 1500-tallet, for å sette musikk til greske, mytologiske vers, og slik startet opera som kunstform. Senere dannet dette utgangspunkt for organiseringen av klassisk musikk, blant annet symfoniene. En slags moderne videreføring står de progressive rockerne PFM (Premiata Forneria Marconi) for. Sjekk deres «Photos of Ghosts» (1973).

App «Florence City Travel Guide» (iPhone, Blackberry, Android) Gratis

Visste du at renessanse betyr «gjenfødelse» og at epoken startet i Firenze på 1300-tallet? Begrepet viser til gjenopplivingen av antikkens filosofi, kunst og kultur, i motsetning til det som ble sett på som barbariet i middelalderen og gotikken i nord.

Anbefalinger til Firenze

1. Galleria degli Uffizi

I Firenze kommer du ikke utenom Uffizi-galleriet, ett av verdens mest kjente kunstmuseer, med størrelser som Leonardo da Vinci, Botticcello, Caravaggio og Rafael blant de 1555 mesterstykkene utstilt i de rundt 50 rommene.

Utfordringen for de fleste er ikke selve museet, men mengden av besøkende som hver morgen står i timelange køer for å komme inn. Du bør beregne minst en halv dag i selve galleriet. Ta en pause midt i, i kafeen på takterrassen, der mediciene ofte oppholdt seg for å få med seg det som skjedde nedenfor på piazzaen.

Husk å forhåndsbestille billetter!

2. Dra på marked i Firenze

Det finnes markeder spredt over hele byen. Det mest spennende er Mercato di San Lorenzo, nedenfor kirken med samme navn. Her finner du både alskens klær, lopper og antikviteter, i tillegg til lekre matvarer innedørs i Mercato Centrale. Åpningstidene her er mandag til lørdag 7–14. Utendørsmarkedet er stengt mandager.

Det største markedet er derimot i Cascine utenfor bymurene like vest for sentrum. Det er åpent hver tirsdag 8–13, og her selges alt fra husdyr til kjøkkenutstyr.

3. Ta en byvandring i Firenze

Det kan fort bli veldig trangt inne i sentrum, og da kan det være greit å vandre litt utenom allfarvei. Det arrangeres flere guidede byvandringer som tar hensyn til dette, og som blant annet tar deg til noen av de mer avsides severdighetene, som papirbutikken der man fortsatt lager papir på gamlemåten, eller skinnmakeren som former esker og sigarfutteraler i lær.

Pitti-palasset med Boboli-hagen (bilde) like bak er også en oase når temperaturen inne i sentrum blir høy, eller du kan gjemme deg i det svale Museo Bargello. I dette tidligere middelalderfengselet finner du originale skulpturer av de store renessansekunstnerne, som Michelangelo, Donatello og Luca della Robbia.

> Guidede turer i Firenze

> About Florence

4. Ut på landet i Toscana

Hvorfor ikke gjøre som sosieteten i Firenze når heten ble for intens, og dra ut av byen?

Firenze er «hovedstad» i Toscana, ett av verdens mest kjente jordbruksdistrikter, og du skal ikke langt av gårde før du er midt på landet. De typiske, rullende åsene, pinjetrærne og vinrankene er noe vi har sett i utallige filmer og aldri går lei.

Den beste måten å oppleve landsbygda på er faktisk å leie sykkel. Da kan du tråkke fra landsby til landsby, og fra vingård til vingård, og få et mer nærgående inntrykk av landskapet.

HTML EMBED

Gode restauranter i Firenze

Det italienske kjøkken er velkjent og kjært, men det som vil overraske noen, er hvor enkelt kjøkkenet kan være, særlig i et jordbruksområde som Toscana. Firenzes mest kjente rett bistecca alla fiorentina består for eksempel av en diger, tommetykk og grillet kotelett. Kvaliteten, tykkelsen og størrelsen er dog høyst varierende.

Il Latini har ikke mange retter på menyen, men folk køer utenfor hver dag for å sikre seg plass. Det bør ikke skremme deg. Vi fikk kjapt bord, rask servering og et fantastisk måltid.
Via dei Palchetti 6/r

Frescobaldiene er blant Firenzes mest kjente og sagnomsuste familier. I dag driver de hovedsakelig i vin, og i deres hyggelige restaurant Dei Frescobaldi midt i sentrum får du i tillegg til utmerket mat også anledning til å smake deg igjennom deres utsøkte viner.
Via Santo Spirito 11

All’antico Ristoro di Cambi like ved Arno-elven serveres etter sigende Firenzes beste bistecca, og ryktene går om at kjendiser som Sting frekventerer stedet. Her serveres i tillegg klassiske toskanske retter i svært hyggelige omgivelser.
Via S. Onofrio 1r

Saken fortsetter under bildet

Gode hotell i Firenze

Luksus Få hoteller tar opp i seg det essensielle ved byen som Four Seasons Hotel Firenze, utformet som det er som et ekte palazzo. Det mer enn 500 år gamle Palazzo della Gherardesca utgjør da også en betydelig del av hotellet. Hotellets private botaniske hage er en oase i den travle byen.

MiddelsBernini Palace ligger sentralt til rett ved Uffizi-galleriet og Piazza della Signoria, som har et yrende folkeliv på kveldene. Hotellet er utformet som et lite palass, og særlig innvendig har man gått til store anstrengelser for å gjenskape stilen fra 1600- og 1700-tallet.

BudsjettHotel Fiorita har store, luftige rom rett ved togstasjonen. Fra frokostsalen er det fin utsikt over byen, og stemningen generelt bærer preg av at dette er et familiedrevet hotell.

Visste du at humanismen som tenkning har sin opprinnelse i Firenze? Det var her, på slutten av 1500-tallet, at filosofer og andre tenkere søkte bekreftelse på menneskets iboende potensial for verdighet og likeverd.

Visste du at moteskaperen Roberto Cavalli ble født i Firenze, og blant annet har en egen bar oppkalt etter seg i byen?

Visste du at det hvert år arrangeres en iskremfestival i byen – Firenze Gelato Festival? Firenze omtales som gelatoens opprinnelsessted, men det skal ha vært arabere som først blandet melk og sukker i produksjonen av iskrem for mer enn tusen år siden.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Kommentarer til denne saken