Jørgen Pleym Ulvness fratrer sine stillinger som administrerende direktør i First Securities og som sjef for investment banking-virksomheten i Swedbank, opplyser First Securities i en pressemelding mandag.

Alle endringer skjer med virkning fra i dag, mandag 24. oktober 2011, opplyser First i meldingen.

Uenige
Ulvness forteller til E24 at det har vært diskusjoner i Swedbank om hvilken del av virksomheten som er den viktigste.

- Uenigheten mellom meg og Swedbank har vært hvordan man skal bevare den sterke rådgivningskulturen i et konsern som har bankbalansen som hovedfokus. Vi har diskutert endel rundt hvorvidt man må ha gode rådigvere, en sterk analyseavdeling og et sterkt aksjebord for å kunne gjøre gode corporate-oppdrag. Det er viktig å forstå hvor viktig annenhåndsvirksomheten i aksjer er, sier Pleym Ulvness til E24.

Kommunikasjonsdirektør Thomas Backteman i Swedbank mener at problemene utviklet seg over tid, uten at det var noen konkret utløsende faktor. Han svarte slik da E24 spurte om Ulvness fikk sparken:

- Dette skjedde på vårt initiativ. Vi er en bank, i motsetningen til First som historisk har vært et meglerhus. For oss er spørsmål om kreditt og kunderelasjoner nøkkelen i vår virksomhet.

Sindre Støer tar over som Global Head of Investment Banking i Swedbank og Ulf Hedendahl tar over som administrerende direktør i First Securities, ifølge en melding.

Parallelt med en stadig mer utfordrende markedssituasjon innen Investment Banking har Swedbank sett behovet for å gjøre grep som bidrar til å styrke bankens posisjon innen dette området, herunder å restrukturere og tilpasse organisasjonen til endrede markedsmessige forutsetninger. Når det nå etableres en ny ledelse for Swedbank Investment Banking er det fordi det er nødvendig å få på plass ny kompetanse og erfaring for å sikre at vi er godt rustet til å levere god kvalitet til våre kunder og lønnsom drift fremover.

- Markedsbildet innen Investment Banking har endret seg dramatisk og Swedbank har behov for å styrke posisjonen på dette området. Jeg er derfor glad for at Sindre Støer har akseptert å ta over som sjef for Swedbanks globale Investment Banking-virksomhet. Sindre har i sin tid i Swedbank vist meget gode lederegenskaper, som også er i tråd med Swedbanks verdier og kultur. I tillegg har han en bakgrunn og kompetanse som gjør at jeg er overbevist om at han er rett person til å lede arbeidet med å omstrukturere, utvikle og lede vår Investment Banking-virksomhet fremover, sier Magnus Geeber, Head of Large Corporates & Institutions i Swedbank, i meldingen.

Håvet inn millioner
De 230 ansatte i meglerhuset First Securities fikk over en million kroner hver i snitt etter at Swedbank tok kontroll over selskapet for et drøyt år siden.

Fredag 11. november 2010 meldte First Securities at Swedbank hadde kommet til enighet med minoritetsaksjonærene om oppkjøp av de resterende 49 prosent av aksjene i meglerhuset.

Kjøpesummen ble oppgitt å være omkring 500 millioner norske kroner som deles mellom de andelseiende partnerne. Partner og aksjestrateg, Peter Hermanrud, kunne glede seg over 23 millioner for sin post på i overkant av to prosent.

I forbindelse med oppkjøpet la Swedbank 171 millioner kroner i en bonuspott som skulle fordeles på selskapets 230 ansatte over tre år. I tillegg kom halvparten av fjorårets resultat - cirka 80 millioner kroner ifølge DN, til fordelingspotten.

Spetalen-eks tar over
Sindre Støer fortsetter også som ansvarlig for Swedbanks globale analysevirksomhet, en posisjon han har hatt siden desember 2010. Støer har jobbet i First Securities i to perioder, og har tidligere også blant annet vært topprangert analytiker i Platou Securities og Aksjesjef i DnB Investor. Før han overtok som global analysesjef i 2010 jobbet Støer i First Securities’ Corporate Finance-avdeling.

Støer har også en periode jobbet for Øystein Stray Spetalens Ferncliff Asset Management.

Ulf Hedendahl overtar som administrerende direktør i First Securities inntil sammenslåingen med Swedbank Norge er fullført. Hedendahl er fra før sjef for Swedbanks Norge og administrativ sjef for Swedbanks samlede norske virksomhet, herunder First Securities.