(SIDE2): Helsedirektoratet anbefaler å spise fisk til middag to til tre ganger i uken, og i tillegg kan man gjerne bruke fisk som pålegg.

Dette kostrådet tilsvarer totalt 300-450 gram ren fisk i uken. Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild, informerer helsemyndighetene på sine nettsider.

Det er nemlig flere gode grunner til å spise denne råvaren og det er liten tvil om at fisk er sunt og næringsrikt. Generelt bidrar fisk med viktige omega-3-fettsyrer, selen, jod og protein av høy kvalitet.

Men hva er egentlig forskjellene mellom fet og mager fisk?

Ulikt innhold omega-3

- Forskjellen på fet og mager fisk er at fet fisk lagrer fettet stort sett i muskulaturen, mens mager fisk lagrer det meste av fettet i levra og lite i muskulaturen, sier Reidun Høines, ernæringskonsulent i Norges sjømatråd, til Side2.

Hun forklarer at eksempler på fete fisker er laks, ørret, makrell og sild.

- Fet fisk er rik på de sunne omega-3 fettsyrene og en naturlig kilde til vitamin D.

Torsk, sei og hyse er eksempler på magre fisker.

- Mager fisk har mindre omega-3 fettsyrer enn de fete fiskene, men er likevel en god kilde til omega-3. Og magre fisker inneholder ekstra mye jod, sier Høines.

Frisk med fisk

Ifølge godfisk.no (Opplysningskontoret for fisk og sjømat) vil det være flere fordeler å inkludere fisk i kostholdet.

Opplysningskontoret skriver på sine nettsier at sjømat blant annet er bra for konsentrasjonen, hjelper mot høyt blodtrykk, senker kolesterolet, styrker skjelettet, bedrer immunforsvaret og er positivt for hud og hår.

Men finnes det noen fisk som er «sunnere» enn andre fisketyper?

Nei, ifølge Nasjonalt Institutt For Ernærings- og Sjømatforskning (NIFES).

«Vi kan ikke si at en fisk er sunnere enn en annen. De ulike fiskeartene og sjømatproduktene inneholder forskjellige næringsstoffer. Derfor er det viktig å spise variert, og velge både magre og fete fiskeslag», informerer NIFES på sine nettsider.

Samtidig påpekes det at tran ikke erstatter sjømaten.

«Inntak av kosttilskudd som tran og vitaminpiller vil bidra med noen av de viktige næringsstoffene vi finner i sjømat. Tilskudd kan derimot ikke erstatte et variert kosthold, men vil legge seg på toppen av det andre du spiser. Kosttilskudd kan likevel være gode kilder til de enkelte næringsstoffer for de som av ulike grunner ikke kan spise sjømat, for eksempel allergikere».