Gå til sidens hovedinnhold

- Frykter at mange gir feil inspirasjon

Syltynne kvinner er ut, sterke muskelkvinner er in. I hvertfall på Instagram.

(SIDE2:) De såkalte «Strong is the new skinny»-jentene blir stadig mer populære på bildedelingtjenesten Instagram.

Overskrift

Stadig flere supertrente kvinner deler bilder hvor de viser frem sin stramme og muskulære kropp på Instagram sammen med små videoklipp som viser deres tøffe treningsøkter.

Mens andre jenter følger «fitness-damene» for å få inspirasjon og motivasjon, er det også stadig flere menn lar seg imponere.

Ifølge Daily Mail er en av de klart hotteste trendene på Instagram for tiden bilder av supertrente kvinner som legger ut bilder både før, under og etter trening. Ofte er disse jentene fitnessutøvere og personlige trenere.

Den britiske avisen skriver blant annet om 24 år gamle Massiel Arias fra New York som arbeider som personlig trener og som også konkurrerer i fitness. Daglig deler hun bilder med trening- og kostholdstips på sin Instagram-konto, «Mankofit», som har hele 830,000 følgere.

«God morgen! I dag trener jeg armene, klar for 500 push-ups-challenge. Hvem er med?» skriver 24-åringen som bildetekst til et Instagrambilde hvor hun viser frem armmusklene.

- Trenger erfaring og kunnskap til å se hvem som er gode forbilder

Også her hjemme i Norge blir fitness-trenden og treningsbilder stadig mer populært, men bilder av fremtredende blodårer og mageruter er ikke nødvendigvis riktig motivasjon til å trene.

- Jeg tror og frykter at mange gir feil inspirasjon og at også mange finner feil inspirasjon i disse bildene og i blogginnlegg, sier Therese Mathisen til Side2.

Hun er utdannet ernæringsfysiolog og helse- og treningsterapeut i tillegg til at hun nå er PhD-stipendiat ved Norges Idrettshøgskole. Therese har selv lang erfaring fra fitnessmiljøet og trener fortsatt aktivt, dog uten konkurranser som drivkraft i dag.

Etter at hun ble tobarnsmor og selvstendig næringsdrivende har konkurransesatsingen fått en slutt, men Therese er fortsatt lidenskapelig opptatt av trening og ikke minst det å gi et balansert bilde av «fitness-sannheten».

- Jeg selv henter masse inspirasjon og motivasjon fra ulike blogger og Instagram-bilder, men samtidig har jeg flere års erfaring og faglig kunnskap med å kunne se hvem som er gode forbilder og hvem som har et ubalansert forhold mellom mat og trening, påpeker Mathisen.

- Dette vet jeg at flertallet dessverre ikke har, og ekstra leit er det når unge jenter henter inspirasjon og tips fra ufaglærte med feil perspektiv på trening og kosthold, sier hun.

Både positive og negative sider

Fagansvarlig for Akademiet for personlig trening og personlig trener Martin Norum sier han først og fremst er positiv til at det er mer fokus på trening og kosthold på Instagram og i andre sosiale medier, men påpeker samtidig at han har et ambivalent forhold til det hele fordi det i mange tilfeller kan synes å bli for ekstreme budskap.

Den personlige treneren tror det er vanskelig å vite sikkert når noe har gått for langt.

- Det er ikke alltid mottakerne får se den hele og fulle sannheten, at vi ikke alltid er perfekte, sier Martin Norum til Side2.

- En person som lever veldig sunt og promoterer dette kan ha et utmerket forhold til egen kropp og psyke, mens en annen som tilsynelatende legger ut det samme kan ha et langt dårligere forhold til trening og kosthold. Derfor er det ikke så lett å i noen direkte pekepinn på hva man bør se etter, mener han.

Mer fokus på å være godt trent og sterk

Norum er aktuell med en ny bok som handler om nettopp jenter og styrketrening; «Styrketrening for jenter – få den kroppen du ønsker deg!». Han sier at det nødvendigvis ikke er mer kroppspress nå enn før, men at det har skiftet litt fokus mot å heller være sterk og markert fremfor å være tynnest mulig.

- Det er et sunt mål så lenge man har med hodet på veien, men det er mange som glemmer at formbildene vi sammenligner oss med daglig er helt urealistiske i den forstand at disse bildene gjerne er tatt på konkurransedager eller før en fotoshoot der målet over en periode har vært å få ned fettprosenten så mye som mulig. De samme personene ser ikke like definerte og «perfekte» ut til vanlig. Derfor blir også forventningene ofte noe urealistiske, forklarer den personlige treneren.

- I tillegg er det ikke sunt å ligge altfor lavt i fettprosent over tid for jenter. Ligger man for eksempel på 12 i fettprosent over tid er det sannsynlig at hormonsystemet vil påvirkes negativt, for eksempel ved at damer ikke lenger får menstruasjon, påpeker han.

Også Therese Mathisen er enig i om at jakten på en «rippa kropp» ikke er sunt over lengre perioder:

- Mange har ikke forståelse for at det ikke er sunt at kvinner ikke kan ha mageruter eller synlige blodårer året rundt. Det er mange som dessverre lar seg inspirere av mennesker som er syke og som selv blir syke, mener tobarnsmoren.

- Man ser også at flere av de man følger på blogger og på Instagram etter hvert legger kortene på bordet; En periode er de veldig aktive, så blir det plutselig veldig stille før de deretter er tilbake igjen med å legge ut nye innlegg og bilder. De forsvinner inn og ut igjen av de sosiale mediene, legger hun til.

- Mange streber etter noe uoppnåelig

I et blogginnlegg på sin hjemmeside skriver den tidligere fitnessutøveren følgende:

«Jeg mistenker at mange inspirerte og ferske treningsfanatikere går de samme frustrerte steg som jeg selv gjorde i starten; leten etter en form som er umulig å opprettholde i lengden, men altså blindet av troen på at det går an (-at bare de er så mislykket at de ikke klarer det!). De ser jo de samme magasiner og bilder som meg. Og ikke minst det økende antall blogger som finnes nå. Der finner du ALDRI (ok, noen få unntak. Men let GODT!) bilder av utøverne like avkledd når de er offseason. Nei, da pynter de heller på med bilder fra tidligere konkurranseperioder, og igjen sitter lesere med inntrykk om at formen alltid er slik.»

«Jeg er bare samtidig så redd for at uerfarne går i den fellen å tro at de selv er mislykkede, eller at de følger et regime med alt for mye trening og alt for lite energiinntak, til at helse, hverdag og treningsresultater kan fremmes og oppleves positivt, rett og slett fordi de streber etter noe uoppnåelig. En evigvarende deffet form.» fortsetter hun.

«Vi som blogger så åpentlyst om fysikkforming og muskelutvikling, fordi vi finner skjønnhet i det, inspirasjon av det og fascinasjon av det; vi er også pliktige til å gi et balansert bilde av sannheten. Jeg synes vi må ta oss ansvaret å vise hvordan en sunn treningshverdag er. Derfor prøver jeg å inspirere gjennom bilder og videoer fra min normale treningshverdag,» skriver Therese Mathisen.

Hva mener gutta?

I sin artikkel påpeker Daily Mail også at mange gutter legger igjen motiverende og positive kommentarer på bilder til de sterke «fitness-jentene». Martin Norum sier han tror nok at mange menn synes det er tiltrekkende med «sterke jenter som er fit», men påpeker at det ikke er fettprosenten som avgjør om man er sexy eller ikke.

- Jeg tror gutta først og fremst er ute etter damer som trener og utstråler selvtillit og glede uavhengig av om fettprosenten er 16 eller 25. Du kan ikke trene for å matche kriteriene til andre personer av det motsatte kjønn. Dersom man alltid strever etter det perfekte, vil du også til enhver tid ha noe du ikke er fornøyd med. Du må trene for å tilfredstille dine egne behov! avslutter han.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken