(SIDE2): Nora Mathisen (26) er for mange kjent som «Fitnessnora». Hun står bak bloggen Fitnessnora.blogg.no, og Nora er utdannet og jobber som personlig trener i tillegg til at hun har stilt i flere fitnesskonkurranser.

I 2014 tok 26-åringen et oppgjør med fitnesstrenden i innlegget Fitnessforstyrret der hun var åpen om at fitnesslivet hadde skapt skumle og rare tanker i hodet hennes.

«Jeg har ikke en spiseforstyrrelse, og jeg har heller ikke ororeksi. Men jeg er den første til å innrømme at jeg har et litt forstyrret syn på mat og trening. Fitnessforstyrret er det beste ordet jeg kommer på - for det er ingen tvil om at det er fitnessen som har skapt disse rare tankene i hodet mitt», var noe av det Nora Mathisen skrev i sitt blogginnegg.

LES HELE SAKEN HER: Skjønner at noe er riv ruskende galt i mitt eget hode når jeg synes jenta på bildene er feit

Endret fokus

Nå er den tidligere fitnessdeltakeren gravid, og Nora legger ikke skjul på at det til tider har vært utfordrende å se at kroppen endrer seg slik som den gjør i løpet av et svangerskap.

- Det har vært en veldig stor forandring, det er det ingen tvil om. Tidligere har hovedfokuset mitt vært hvordan jeg kan trene for å prestere så godt som mulig og skape den fysikken jeg har lyst på. Dette fokuset ble veldig naturlig endret da jeg fant ut at jeg var gravid, for plutselig var det jo noe som var så mye viktigere! sier Nora Mathisen til Side2.

- Om jeg ikke har blodårer på skuldrene, eller de største bicepsene på gymmet så er faktisk ikke det så viktig akkurat nå. Kroppen min har en mye viktigere jobb for øyeblikket, og det er det jeg holder fokus på, fortsetter hun.

«15 kilo på 15 uker»

Tidligere i år publiserte bloggeren det ærlige blogginnlegget «15 kilo på 15 uker» der hun skriver om sine tanker om vektoppgang i løpet av graviditeten.

«Jeg vet selvfølgelig at som gravid er det babyen som er viktigst. Likevel må jeg ærlig innrømme at jeg synes alt som skjer med kroppen min nå er skikkelig kjipt. Nå har jeg gått opp 15 kilo på 15 uker, og det er langt i fra gøy», skrev Nora.

Til Side2 sier den personlige treneren at det har vært kjipt å gå opp i vekt og ikke ha noen klær som passer, men at hun likevel vet at det vil være verdt det.

- Jeg føler meg som en hvalross til tider. Men jeg tenker at alt blir jo verdt det til slutt uansett! Jeg gleder meg skikkelig til å bli mamma, og ikke minst ha muligheten til å vise at det er fullt mulig å trene mye og ha en aktiv livsstil med en baby også, forteller bloggeren.

- Jeg er kjempeglad for at jeg valgte å skrive det for det var jo så mange flere enn meg som synes det var vanskelig å se at kroppen forandrer seg så mye og at det ikke bare er positive sider med å være gravid. Man skal jo helst ikke snakke om de litt kjipe tingene, men jeg synes det er viktig å vise at det ikke bare er en dans på roser heller.

- Alt er bedre enn ingenting

Den tidligere fitnessdeltakeren stilte i sin første konkurranse i 2011. Hun deltok da i bodyfitness og dette året fikk hun blant annet med seg en 3.plass. Nora konkurrerte også i bikinifitness i 2013 og fikk da en 4.plass i Stavanger Open.

Nå som Nora har en baby i magen er det naturligvis ikke det å stille på fitness-scenen som er hovedmålet med treningen. Den personlige treneren sier hun nå stiller helt andre krav til seg selv når det gjelder fysisk aktivitet.

- Treningsmengden er en del mindre, men jeg trener styrke tre ganger i uken, og går ekstra lange turer med hunden de dagene jeg ikke trener styrke. Da synes jeg selv at jeg har gjort en god jobb! forklarer hun.

- Hvis jeg har ekstra overskudd noen dager kjører jeg gjerne noen øvelser med kroppsvekt hjemme i stua eller ute på tur, alt er jo bedre enn ingenting! Selv om dette ikke er det samme som før med tung trening nesten alle dagene i uka slik det har vært tidligere, så kjenner jeg at dette er det som fungerer for meg akkurat nå.

- Mye handler om innstilling

Nora mener man slettes ikke skal kutte ut treningen selv om man blir gravid, tvert imot.

- Det kan være lett å bruke graviditet som en unnskyldning for å ikke trene, men det ser jeg virkelig ingen grunn til. Lytt til kroppen, og tren så tungt som din kropp tillater. Alt er virkelig bedre enn ingenting, så om du trener med stikk, kroppsvekt, med vekter eller ute i naturen - så er det viktigste bare å gjøre noe, påpeker hun.

- Jeg vil virkelig anbefale absolutt alle gravide som har mulighet til det til å trene! Man har så ekstremt mye igjen for det i det lange løp, selv om det kan være vanskeligere å komme seg ut døra på trening. Mye handler om innstilling, og hva en selv bestemmer seg for tror jeg, sier PTen.

Fitnessnora sier hun tror at det viktigste er å ha fokus på en så sunn livsstil som mulig, både når det gjelder kosthold og trening.

- Forandringer vil skje med kroppen uansett, men så lenge man tar så godt vare på seg selv som mulig tror jeg det er det viktigste. For da vil nok kroppen hente seg raskt tilbake etter fødsel også!

- Jeg bygger jo et lite menneske

Nora tror det er mange gravide som ikke tørr å snakke om de endringene som skjer i kroppen og hun mener at det beste er å være åpen om eventuelle utfordringer.

- Jeg synes jo det er ekstra gøy at jeg for første gang i livet kan kalle meg en ekte kroppsbygger, for akkurat nå bygger jeg jo et lite menneske. Det er helt rart å tenke på, men jeg tror at så lenge man klarer å holde hovedfokuset på akkurat det så blir det enklere å takle de fysiske forandringene som skjer. Jeg tror kanskje flere enn vi vet sliter med endringene som skjer med kroppen, men velger å ikke snakke om det, sier hun.

- Generelt har jeg troen på at åpenhet om ting er det aller beste uansett hva det gjelder, også om ting man kan slite med under en graviditet. Så er det jo sånn at en graviditet er bare ni måneder - det er jo ikke så lang tid hvis man ser på det i en litt større sammenheng.

Tenker du mye på hvordan kroppen vil være etter fødselen?

- Jeg skjønner jo at kroppen kommer til å trenge tid etter fødselen for å komme tilbake til seg selv igjen. Jeg tenker at dette kommer til å være enklere ettersom jeg trener regelmessig, slik at jeg slipper å starte på «scratch» etter ni måneder. Jeg har jo selvfølgelig lyst til å komme tilbake i god form så fort som mulig etter fødselen, men det er ikke noe jeg kommer til å stresse med. Etter fødsel vi jo babyen uansett være hovedfokus, så får det med kropp komme litt etterhvert, understreker Nora.